Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αυξάνονται κατά 3%

Με αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης αρχίζει ο χορός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ υπό επανεξέταση τίθεται και το «αγροτικό ρεύμα»

Με αυξήσεις στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον κατά 3% (σε πρώτη φάση), συνοδεύεται η πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, καθιστώντας ακόμα πιο σαφές το πανθομολογούμενο, ότι, μία από τις βασικές παραμέτρους της ιδιωτικοποίησης θα είναι και η σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Και αναφέρουμε τα «οικιακά τιμολόγια», διότι, οι οικιακοί καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν τις συνέπειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αφού οι μεγάλοι ή «επιλέγοντες» πελάτες, από 19/2/2001 θα έχουν το δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους. Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, θα έχουν και αναδρομική ισχύ, αρχής γενομένης από την πρώτη Σεπτέμβρη, αν αυτές εγκριθούν από τον υπουργό Ανάπτυξης, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία δημιουργήθηκε για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η ΡΑΕ, συζήτησε το αίτημα της ΔΕΗ για την από 01/9/2000 κατά 3% ομοιόμορφη αύξηση όλων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος (πλην των ειδικών τιμολογίων Αλουμινίου, Λάρκο και εξαγωγών) και για όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους. Μετά από ακρόαση εκπροσώπων της ΔΕΗ και μελέτη του θέματος η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά προς τον υπουργό Ανάπτυξης για την έγκριση του ανωτέρου αιτήματος».

Ασχετα με το σκεπτικό της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων, πτυχές του οποίου θα παραθέσουμε πιο κάτω, η κατ' αρχήν εξαίρεση των επιχειρήσεων με ειδικό τιμολόγιο (ΠΕΣΙΝΕ, Λάρκο κλπ) καταδεικνύει και το χαρακτήρα της λήψης των μέτρων, που δεν είναι άλλος, παρά μόνο η αύξηση των οικιακών τιμολογίων, αλλά και η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου τιμολόγησης του λεγόμενου αγροτικού ρεύματος. Η αύξηση αυτή, πρέπει να θεωρείται τμηματική, αφού στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες, αλυσιδωτές. Αλλωστε τα «στοιχεία» που συχνά - πυκνά παρατίθενται και τα οποία κάνουν λόγο για τη, με χαμηλή τιμή, χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους Ελληνες οικιακούς καταναλωτές σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, αποτελεί στοιχείο, για τη μελλοντική κλιμακωτή αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Ακόμα, πρόσφατες «επισημάνσεις» του τύπου ότι οι Ελληνες καταναλωτές προβαίνουν σε αναίτια σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δεδομένο ότι στοχεύουν - και σ' αυτά τα πλαίσια - στην αύξηση της τιμής, με πρόφαση την... εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, που «στοιχειοθετούνται» μέσω ΡΑΕ, είναι πασιφανείς και από το σκεπτικό που η ΡΑΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα για τις αυξήσεις τιμολογίων. Η ΡΑΕ, δικαιολογεί τη θετική γνωμοδότησή της προβάλλοντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα «να μην υπονομευτεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ»! Εκτός αυτών, η ΡΑΕ προτίθεται - σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση - να επανεξετάσει και το ζήτημα των αγροτικών τιμολογίων, αφού όπως αναφέρει η ΡΑΕ «εισηγείται να αρχίσει η μελέτη και ο διάλογος για την αναθεώρηση της δομής και της κλαδικής διάρθρωσης των τιμολογίων, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Η κλαδική αυτή διάρθρωση, αν και δεν κατονομάζεται, αναφέρεται στο αγροτικό τιμολόγιο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα καθοριστεί από το κόψε - ράψε, εξισορρόπησης των συμφερόντων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ