Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ
Με το ΚΚΕ η διέξοδος

Στις εκλογές της Κυριακής οι ψαράδες πρέπει να καταδικάσουν με την ψήφο τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις τους εφαρμόζουν την αντιλαϊκή και αντιαλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων με τα οποία είναι καθημερινά αντιμέτωποι.

Συγκεκριμένα, στην κυβερνητική τους θητεία τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:

-- Επέτρεψαν τις αθρόες εισαγωγές ιχθυηρών εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με αποτέλεσμα να επιφέρουν πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων ψαράδων.

-- Απαγόρευσαν την αύξηση της ιπποδύναμης και της χωρητικότητας στα αλιευτικά σκάφη εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση σε μακρινά πλούσια αλιευτικά πεδία στους μικρομεσαίους ψαράδες.

-- Δώσανε απλόχερη οικονομική στήριξη στην υπερεπένδυση του τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών που στηρίζεται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα ν' αδειάζουν οι θάλασσές μας από καΐκια και να γεμίζουν με ιχθυοκλωβούς που έχουν εξελιχθεί σε εστίες ποιοτικής υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος χώρου.

-- Επένδυσαν σε πολιτικές υπεραλίευσης για να πνίξουν τους ψαράδες στα χρέη και να διευκολυνθεί η έξοδός τους από τη θάλασσα.

-- Εθεσαν υπό διωγμό μια σειρά από εργαλεία της παράκτιας αλιείας για να εξυπηρετήσουν εμπορικά κυκλώματα που έχουν σύνδεση με μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, εγχώρια και διεθνή. Για τους ίδιους λόγους επινόησαν τον απαράδεκτο θεσμό των ειδικών αδειών αλιείας για συγκεκριμένα αλιεύματα ώστε η δραστηριότητα αυτή ν' αποτελεί προνόμιο και αποκλειστικότητα ολίγων ψαράδων.

-- Καλλιεργούν πολιτικές αποξένωσης των τοπικών κοινωνιών, παράκτιων και νησιωτικών, από τους αλιευτικούς πόρους για να διευκολυνθεί η οικοδόμηση της επιχειρησιακής αλιείας, και να περάσει η διαχείριση των αλιευτικών πόρων σε αλιευτικές εταιρείες ξεκομμένες από τις τοπικές κοινωνίες και άμεσα συνδεδεμένες με διεθνή κυκλώματα εμπορίας.

Το ΚΚΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά κεφάλαιο και μικρομεσαίοι ψαράδες στη διαχείριση του ενάλιου πλούτου. Σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας το κεφάλαιο τρώει τους μικρούς ψαράδες, όπως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

  • Θεωρεί ότι η υπεραλίευση δεν είναι προϊόν βούλησης των ψαράδων αλλά εξαναγκασμός τους από εμπορικά κυκλώματα και πολιτικές που τα στηρίζουν
  • Στηρίζει τη συλλογικότητα στην εκμετάλλευση και όχι τους ατομικούς ανταγωνισμούς που οδηγούν στην υπεραλίευση
  • Εχει ως πρόταση τη συσπείρωση των ψαράδων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι θα μπορέσουν ν' αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης σε μια σχεδιαζόμενη οικονομία που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες
  • Απορρίπτει λογικές ιδιωτικοποίησης θαλάσσιων περιοχών γιατί ο θαλάσσιος χώρος είναι δημόσιος χώρος και οι αλιευτικοί πόροι λαϊκή περιουσία

Η προστασία και η ορθολογική εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων δεν εξασφαλίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά με σωστές πολιτικές στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία αλιευμάτων. Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορέσει να βγάλει τους ψαράδες από το περιθώριο και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ομηρία, από τους κάθε λογής μεσάζοντες. Που θα μπορέσει να τους φέρει στο επίκεντρο μιας άλλης πολιτικής, με την οποία θα διασφαλίζονται η προστασία του εισοδήματός τους και του επαγγέλματός τους, η ορθολογική διαχείριση του ενάλιου πλούτου και κατ' επέκταση μια γενικότερη ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.


Θανάσης ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ιχθυολόγος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ