Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ
Διπλασίασαν τα κέρδη τους

Η υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτυπώνεται στα κέρδη 4 ανωνύμων εταιρειών που κάνουν μπίζνες στον τομέα της Υγείας, που στο α' εξάμηνο του 2007 αυξήθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ ή 90,9%

Με προκλητικούς ρυθμούς, συνεχίζουν να αυξάνονται τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της Υγείας. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2007, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των 4 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας (ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, διαγνωστικά εργαστήρια κ.λπ.), εκτινάχτηκαν στα 43,80 εκατ. ευρώ, από 22,95 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο, στο πρώτο εξάμηνο του 2007 (στην παρένθεση το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006), τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ανήλθαν σε:

  • 13 εκατ. ευρώ για το EUROMEDICA (3,46 εκατ. ευρώ) καταγράφοντας αύξηση 257,8%.
  • 12,10 εκατ. ευρώ για το Ιατρικό Αθηνών (11,4 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 6,1%.
  • 10,14 εκατ. ευρώ για το ΙΑΣΩ (7,27 εκατ. ευρώ), με αύξηση 39,3%.
  • 8,56 εκατ. ευρώ για το ΥΓΕΙΑ (0,81 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 954,6%.

Δηλαδή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007, οι μεγαλομέτοχοι των παραπάνω ιδιωτικών επιχειρήσεων που κάνουν «μπίζνες» με την υγεία του λαού, κέρδισαν σχεδόν διπλάσια από όσα πέρσι, αφού τα καθαρά κέρδη που μοιράστηκαν μεταξύ τους αυξήθηκαν 90,9% ή 20,85 εκατ. ευρώ!

Η προκλητική κερδοφορία των ΑΕ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, είναι καρπός των πολιτικών υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ίδιο ζήλο που τις εφάρμοσαν μέχρι το Μάρτη του 2004 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπηρετώντας σταθερά τις πολιτικές του «λιγότερου κράτους» και περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατακρεούργησαν τις επιχορηγήσεις και στον τομέα της δημόσιας Υγείας. Με την πολιτική υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μεγάλωσαν οι ελλείψεις σε εξοπλισμό των κρατικών νοσοκομείων (αξονικοί τομογράφοι κ.λπ.) και προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι κ.λπ.), οδήγησαν τους εργαζόμενους (που πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στην αγκαλιά της λεγόμενης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο ξεφυτρώνουν σαν ...«μανιτάρια», δίπλα στα κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις (κλινικές, θεραπευτήρια, μικροβιολογικά, διαγωνιστικά και άλλα κέντρα) που ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτές οι επιχειρήσεις (μεγάλες ΑΕ) καλύπτουν τα κενά - που δημιούργησαν συνειδητά στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - παρέχοντας, με το «αζημίωτο», τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το γεγονός ότι τα προκλητικά ποσοστά αύξησης των κερδών των προαναφερθέντων επιχειρήσεων (το μικρότερο ποσοστό κέρδους ήταν 6,1% και το μεγαλύτερο 954,6%), εξηγεί το λόγο για τον οποίο τα «αφεντικά» των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, χειροκροτούν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, όμως, τα πλατιά λαϊκά στρώματα (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι κ.λπ.) που πληρώνουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν πολλούς λόγους να καταψηφίσουν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και η καλύτερη τιμωρία για τα δύο κόμματα εξουσίας που με τις πολιτικές τους υπονόμευσαν και το δημόσιο σύστημα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που σταθερά αγωνίζεται για την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ