Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φτάνουν τα λόγια

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση και το όριο απολύσεων, επιβεβαίωσαν ακόμη μια φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα. Ηταν κάτι αναμενόμενο και ακριβώς γι' αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες εκείνων που κρατούν το εργατικό κίνημα σε «χειμερία νάρκη», περιοριζόμενοι σε φραστικές αντιδράσεις για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Το ΠΑΜΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Οταν η κυβέρνηση έκανε τις ανακοινώσεις της, αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τα νέα αντεργατικά σχέδια και προτείνοντας να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, αλλά να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους ενάντια στα νέα μέτρα. Το ίδιο το ΠΑΜΕ το έπραξε με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε σε όλη τη χώρα.

***

Με την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προχώρησε μονάχα σε μια φραστική αντίδραση για ορισμένα από αυτά και αποδέχτηκε κάποια άλλα. Η ΓΣΕΕ κεντρικά, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, που ελέγχονται από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», περίμεναν μέσα στην απραξία τη μέρα έναρξης του «διαλόγου», τον οποίο και διέκοψαν ζητώντας «θέσεις» από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χτες, δεν υπήρξε καμία ενέργεια προετοιμασίας των εργαζομένων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφτασαν στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης χωρίς καμία ενόχληση, παρά μόνο από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων. Οι ψευτοελιγμοί μπορεί να αρκούν για τη δημιουργία «άλλοθι», δεν μπορούν όμως να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της, ούτε τέτοιο σκοπό έχουν. Αλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε με τη στάση της όλη την άνεση χρόνου για να περνά η εργοδοσία και η κυβέρνηση στην πράξη όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα.

***

Το αποτέλεσμα της τακτικής της ΓΣΕΕ είναι να παραμένουν αδρανείς οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το αν φαινομενικά η στάση είναι λιγότερο ή περισσότερο... «σκληρή». Εάν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επιλέξουν τη συνέχιση της συμμετοχής στο «διάλογο» θα προσφέρουν κι άλλη άμεση βοήθεια στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, η απόπειρα να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων δεν πρόκειται να περάσει. Οι εργαζόμενοι μέσα από την ίδια τους την πείρα γνωρίζουν πλέον ότι η μορφή του αγώνα, το πλαίσιο της πάλης, η διάρκειά και η προοπτική του αγώνα είναι βασικά ζητήματα. Τα «μέσα-έξω» στο «διάλογο» για να κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση ή οι απεργίες-«ντουφεκιές» με απαράδεκτα αιτήματα, όχι μόνο δε θα προσφέρουν, αλλά θα βλάψουν περισσότερο τους εργαζόμενους.


Φ.Γ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιείται για ...να γίνει διάλογος! (2012-10-02 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΕ ...«στηρίζει» (2011-12-10 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία (2000-11-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συναγερμός (2000-09-22 00:00:00.0)
Σε «κλοιό» από τους εργαζόμενους (2000-09-08 00:00:00.0)
Αναγκαία η αγωνιστική καταδίκη του (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ