Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Σε «κλοιό» από τους εργαζόμενους

Σήμερα η κατάθεση θέσεων από τη ΓΣΕΕ. «Απογοήτευση» από το ΣΕΒ παρ' όλες τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης

Με δηλωμένη την εναντίωση μεγάλου μέρους των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και με το ΠΑΜΕ να θέτει επιτακτικά την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με ταξικό περιεχόμενο, γίνεται σήμερα η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου», όπου προβλέπεται απλώς η κατάθεση συμπληρωματικών θέσεων για την «απασχόληση».

Μετά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η οποία αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη, η πλειοψηφία της διοίκησής της προσπαθεί να περισώσει τη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις, πιεζόμενη ασφυκτικά από τις αντιδράσεις που προκαλεί στους εργαζόμενους ο χαρακτήρας των αντεργατικών εξαγγελιών. Ο τεχνητός διαχωρισμός θεμάτων απασχόλησης που μπορούν να συζητηθούν στο «διάλογο», είναι μια ακόμη προσπάθεια της πλειοψηφίας να μην ακυρώσει τη διαδικασία, μια ανοιχτή «πόρτα» για το μέλλον. Το περιεχόμενο της κινητοποίησης θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στις 13 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, την «απογοήτευσή» του εξέφρασε ο ΣΕΒ, με δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνει πως οι τελευταίες προτάσεις του υπουργού Εργασίας «αντιστρατεύονται» την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και επόμενα, την αύξηση της απασχόλησης! Η παρέμβαση του ΣΕΒ, στον οποίο η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, αφού ό,τι ζητάει το παίρνει, ενισχύει το «σενάριο» των δήθεν παραχωρήσεων προς τους εργαζόμενους, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας.

Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή είναι αποκαλυπτική και για το μέγεθος των αξιώσεων των βιομηχάνων, καθώς θεωρούν αρνητικά τα μέτρα για τον περιορισμό της υπερεργασίας, παρ' όλο που γίνεται σε καθεστώς «ελαστικής» απασχόλησης. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο ΣΕΒ ισχυρίζεται ότι το μέτρο καθίσταται πλήρως ανενεργό. Οι αναγγελίες για τη μερική απασχόληση, που ενισχύουν την εξάπλωσή της, κατά τους βιομήχανους την «αποθαρρύνουν» επειδή αυξάνουν το... κόστος (7,5% την... ώρα και μέχρι τέσσερις ώρες)! Την κατάργηση του ορίου απολύσεων του 2% για επιχειρήσεις μέχρι 250 άτομα, ο ΣΕΒ τη θεωρεί «απλό εξορθολογισμό του συστήματος» και ζητά επέκταση! Παρ' όλα αυτά, ο ΣΕΒ «θα κάνει πέτρα την καρδιά του» και θα πάει στον «κοινωνικό διάλογο».

Χτες εξάλλου, υπήρξε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρη, ο οποίος θέλησε να υποβαθμίσει την κίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μελών της Κεντρικής Επιτροπής του και της ΠΑΣΚΕ, για συλλογή υπογραφών σε κείμενο κατά των κυβερνητικών μέτρων. «Το ΠΑΣΟΚ έχει χιλιάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ελευθερία της άποψης και αυτό συμβαίνει με τις υπογραφές που λέτε», απάντησε ο Τ. Χυτήρης σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το πρόβλημα των εσωτερικών αντιδράσεων μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ,φαίνεται ωστόσο πως θα αντιμετωπιστεί με «ειδικά μέτρα». Χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να εκφραστούν οι απόψεις γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης. Επιχειρείται δηλαδή ένα «μάζεμα» των ξεστρατισμένων ή άμβλυνση της αντίδρασής τους, ώστε να περιοριστούν σε φραστικές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ