Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Σήμα κινδύνου για τη ρύπανση του κόλπου Λαγκάδας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής

Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τη ρύπανση του κόλπου της Λαγκάδας στη Χίο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχής Λαγκάδα Χίου», όπου μέσα σε ένα φυσικό όρμο λειτουργούν πέντε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και μια μονάδα λυμάτων, η οποία τις περισσότερες μέρες του χρόνου υπολειτουργεί. «Αυτό το μείγμα - σημειώνεται - έχει κάνει τα τελευταία χρόνια απαγορευτική τη θάλασσά μας».

«Τρία χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες της ανευθυνότητας και της απαξίωσης της πολιτείας στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος για μια καθαρή θάλασσα», τονίζεται. «Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες η ρύπανση και η δυσοσμία καθιστά δύσκολη τη διαβίωση των κατοίκων και των τουριστών», ενώ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος, «τα οικιστικά λύματα χύνονται - πότε επεξεργασμένα και πότε όχι - στη θάλασσα».

Οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας ανήκουν στην εταιρεία «ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ». Οπως καταγγέλλεται, έχει τοποθετήσει κάμερες στις μονάδες της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παρακολουθούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και οι κάτοικοι του χωριού! Πρόκειται για «μια κατάσταση εντελώς ανεξέλεγκτη με τις κάμερες των ιχθυοκαλλιεργειών να παρακολουθούν τους ψαράδες και τα σπίτια μας, τα φώτα να εμποδίζουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα και τα απόβλητα από το πλύσιμο των διχτυών να διοχετεύονται στη θάλασσα», όπως τονίζεται.

Και όλα αυτά όταν «είναι πλέον επιταγή της ΕΕ οι ιχθυοκαλλιέργειες να δραστηριοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα». Αντιθέτως, η εν λόγω Ανώνυμη Εταιρεία δε μετακινεί τις μονάδες, διότι κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών της, μιας και η μεταφορά θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Οπως σημειώνεται στην καταγγελία του Συλλόγου, «σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) 2000-2002 υπάρχει επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος στις εν λόγω περιοχές από Βρουλίδια έως Παχύ και συνιστά την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από αυτές. Η πάγια θέση του Συλλόγου - συνεχίζει - είναι η απομάκρυνσή τους από τον όρμο της Λαγκάδας».

Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στις ευθύνες της πολιτείας, αλλά και στις δικές του ενέργειες, τονίζει: «Η πολιτεία από τη μεριά της έχει υποχρέωση να διασφαλίσει και να λάβει μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης της περιοχής, όμως καμιά αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας, παρόλο που υποχρεούται εκ του νόμου να πράξει, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Και επισημαίνει: «Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος θα αγωνίζεται με όποια μέσα διαθέτει κόντρα στα συμφέροντα και τις πολιτικές που επιζητούν τα κέρδη με αντάλλαγμα την καταστροφή του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Ο Σύλλογος, επίσης, κάνει εκτενή αναφορά στις ενέργειες που έχει κάνει για τη διάσωση του - μοναδικού κάλλους - φυσικού κόλπου. Οπως σημειώνεται, ζήτησε τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μιας και μέρος της περιοχής θεωρείται ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον, έχει απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως βουλευτές Χίου, αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού. Τέλος, ο Σύλλογος έκανε μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών «για τα προβλήματα της ρύπανσης του κόλπου, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με την ετυμηγορία ότι δεν υπάρχει ρύπανση και η κατάσταση του βυθού είναι αναστρέψιμη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ