Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Ενα αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη και δημιουργό, τον Μάνο Λοΐζο, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του παρουσιάζει απόψε στις 19.00 η ΕΤ-1.

Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνο το χιονισμένο απόγευμα στις 17 Σεπτέμβρη του 1982, όπου σε ένα νοσοκομείο της Μόσχας, ολομόναχος, ο μεγάλος μας συνθέτης Μάνος Λοΐζος «ταξίδευε» χωρίς αποσκευές, με τη σκέψη του στο Μυρσινάκι και με το μελαγχολικό του χαμόγελο σβησμένο για πάντα από τα χείλη του.

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στις 22 Οκτώβρη του 1937 στην Αλεξάνδρεια. Εχει κυπριακή καταγωγή (ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγίων Βαβατσινιάς -χωριό της Λάρνακας Κύπρου - και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο). Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και τα τραγούδια του, λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

Η ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, προβάλλει ένα τετράωρο αφιέρωμα που έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο παρουσιαστής στην εκπομπή ξεφυλλίζει τις σελίδες «της ζωής και των τραγουδιών» του Μάνου και διηγείται διάφορα χαριτωμένα περιστατικά από τη ζωή του και τη συνεργασία του με τον Μάνο Λοΐζο, που σκιαγραφούν το χαρακτήρα του, αλλά και το σύνολο των τραγουδιών που έγραψαν μαζί - και είναι γύρω στα ογδόντα. Τραγούδια του από σπάνιο υλικό αρχείου, αλλά και σε νέες εκτελέσεις ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος, η Α. Μόραλη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Αναστασία Μουτσάτσου.

Για τη συνεργασία τους, αλλά και για τη φιλία τους, με τον δημιουργό των μεγάλων επιτυχιών, όπως «Αννα», «Αχ, χελιδόνι μου», «Ηλιε μου, σε παρακαλώ», «Δρόμος», «Φυσαρμόνικα», «Γ΄ Παγκόσμιος», «Νέγρικα», «Δελφινάκι», «Γοργόνα», «Ολα σε θυμίζουν», «Φαντάρος», «Κουτσή Κιθάρα», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», μιλάνε οι: Ακος Δασκαλόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Αχιλλέας Θεοφίλου, Γιάννης Πάριος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μαρία Φαραντούρη, Νότης Μαυρουδής, Μυρσίνη Λοΐζου, Φώντας Λάδης, Μίκης Θεοδωράκης, Κωστούλα Μητροπούλου και άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μανώλης Μητσιάς γιόρτασε στο Ηρώδειο (2021-09-01 00:00:00.0)
Λουκιανός Κηλαηδόνης (2005-09-11 00:00:00.0)
Είκοσι χρόνια χωρίς τον Μάνο (2002-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ