Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΠΕΣΙΝΕ
Επίσχεση εργασίας για δεδουλευμένα

Εταιρεία μεταφοράς βωξίτη αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους μισθούς και υπερωρίες μηνών

Το καθεστώς δουλιάς που έχει επιβληθεί σε βάρος εκατοντάδων εργατών στις εργολαβίες της ΠΕΣΙΝΕ («Αλουμίνιον της Ελλάδας») έρχεται για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «Κόλιας». Διεκδικώντας χρωστούμενα από υπερωρίες και δεδουλευμένα που φτάνουν μέχρι και τους τρεις μήνες, οι 30 περίπου εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας (εκτελεί εργασίες φόρτωσης και μεταφοράς βωξίτη), βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας σε επίσχεση εργασίας.

Συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το αντεργατικό καθεστώς που από κοινού έχουν επιβάλει οι εργολάβοι και η διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ, με τις συνθήκες δουλιάς να έχουν γίνει ακόμα χειρότερες μετά το πέρασμα της επιχείρησης στον «όμιλο Μυτιληναίου», το Μάρτη του 2005. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ.

Οπως καταγγέλλουν, οι εργολάβοι στο σύνολό τους κολλάνε ένσημα «όποτε τους καπνίσει», παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταπατούν δικαιώματα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους απλήρωτους εργάτες οι φήμες ότι η εργολαβική εταιρεία έχει ήδη κηρύξει πτώχευση. Αποφασισμένοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τη Δευτέρα αποφασίζουν για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΠΕΣΙΝΕ, αλλά και στις πρώην ΔΕΚΟ, ολοένα και περισσότεροι τομείς παραδίδονται στους εργολάβους, όπου οι συνθήκες δουλιάς είναι ανεξέλεγκτες. Συνέπεια αυτής της πολιτικής δεν είναι μόνο η ένταση της εκμετάλλευσης και η επέκταση της απλήρωτης δουλιάς, αλλά και η αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων, με θύματα εκατοντάδες εργάτες κάθε χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ