Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Λειτουργία με επιβάρυνση προσωπικού και νοσοκομείων

Καμιά δαπάνη δεν προβλέπει η απόφαση συγκρότησης, που δημοσιεύτηκε δύο μέρες πριν από τις εκλογές

Με την αντιγραφή σχεδίων προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να διαθέσει «ούτε μια δραχμή» η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην οργάνωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με απόφαση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις δυο μέρες πριν από τις εκλογές (ΦΕΚ Β' 1900/14.9.2007).

Η απόφαση προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία αυτοτελούς ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομείο με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 200 κλινών. Κι ενώ προβλέπει τη συγκρότηση θέσεων ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία του ΤΕΠ, εντούτοις στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι απ' την εφαρμογή της «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».

Ετσι, η ανάπτυξη ενός απαραίτητου στα νοσοκομεία τμήματος, θα επιβαρύνει οικονομικά τα ίδια τα νοσοκομεία και θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση του προσωπικού - ιδιαίτερα του νοσηλευτικού, που εν μέσω του ωκεανού των τρομακτικών ελλείψεων καλείται να καλύψει και τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών. Εκτός απ' τις προβλεπόμενες θέσεις των γιατρών, το ΤΕΠ θα ενισχύεται και με γιατρούς των κλινικών. Η κάλυψη με μη ιατρικό προσωπικό θα γίνεται απ' τις κλινικές και «ανάλογα με τον αριθμό των κλινών, τις ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου και το μέσο αριθμό των προσερχόμενων ασθενών».

Το ΤΕΠ θα είναι «διατομεακό τμήμα» και τις μέρες της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ τις υπόλοιπες εργάσιμες μέρες μόνο το πρωινό ωράριο. Μ' άλλα λόγια, ο τρόπος λειτουργίας του ΤΕΠ αποτελεί προσπάθεια ανασυγκρότησης του συστήματος εφημεριών που είχε εφαρμόσει ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, το οποίο όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τα ράντζα αλλά τα μετακύλησε προς τα μικρότερα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να τα γονατίσει.

Τη λειτουργία των αυτοτελών ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία προέβλεπε και το σχέδιο «Υγεία για τον πολίτη» που παρουσίασε τον Ιούλη του 2000 ο τότε υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος. Μέρος αυτού του σχεδίου υλοποιήθηκε με τον αντιλαϊκό νόμο 2889/2001, ωστόσο όμως η οργάνωση των ΤΕΠ έμεινε γράμμα κενό και έρχεται τώρα να το συμπληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ