Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση στις σχέσεις Λευκωσίας - Δαμασκού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν οι ενέργειες της Δαμασκού για σύνδεση του λιμένος της Λαττάκειας με την Αμμόχωστο, καθώς συνιστούν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Μετά από πιέσεις της Τουρκίας, η Συρία κάνει κινήσεις που οδηγούν στην αναγνώριση του καθεστώτος του ψευδοκράτους και η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητά τρόπους αντίδρασης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Συρία, ενώ ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Πληροφορίες θέλουν το πλοίο, που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο το πρώτο ταξίδι από την Αμμόχωστο στη Λαττάκεια, να φέρει γεωργιανή σημαία και είναι τουρκικών συμφερόντων. Η Συρία τηρεί σιγήν ιχθύος αποφεύγοντας να αντιδράσει, επικαλούμενη αβάσιμες δικαιολογίες.

Η κυπριακή πλευρά ζήτησε ενημέρωση αν έγιναν επαφές Σύρων αξιωματούχων, με τον «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους, σχετικά με επικείμενη συμφωνία σύνδεσης λιμένων στα κατεχόμενα με τη Συρία, αν αυτή επετεύχθη και αν θα εξακολουθήσουν τέτοιου είδους δρομολόγια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προχώρησε στην επίδοση επιστολής εν είδει διαβήματος προς τον Σύρο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες διασαλεύουν τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Στόχος μας δεν είναι να εξογκώσουμε το περιστατικό. Βεβαίως, το σημειώνουμε με θλίψη και προσπαθούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δε θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ένα αρνητικό στοιχείο το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιδράσει πάνω στη φιλική αυτή χώρα».

Επαφές προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση είχε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Κύπρου με τον Σύρο επιτετραμμένο στην Κύπρο, ο πρέσβης της Κύπρου στη Δαμασκό με διαβήματά του προς το ΥΠΕΞ της Συρίας, ενώ αντιδράσεις περιμένει η ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλή, για να καθορίσει τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Λευκωσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ