Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κάλεσμα αντίστασης στις ανατροπές

Σε αγωνιστική ενεργοποίηση καλεί τα συνδικάτα της δύναμής της η ΟΕΚΙΔΕ. Στη στήριξη πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού η ΕΣΚ - ΔΕΗ

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Απέναντι στους τακτικισμούς της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων αντιπαραθέτουν αγωνιστικό κάλεσμα για απόκρουση των αντεργατικών σχεδίων.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καλεί τα συνδικάτα του κλάδου να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων με Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις και να καταδικάσουν τη ΓΣΕΕ και τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο», που ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για νέα αντεργατικά μέτρα. Παράλληλα καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του χώρου να συμμετέχουν στις πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ, στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που θα γίνει στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η πολιτική και τακτική των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων μεγάλων οργανώσεων, έδωσε και νέους καρπούς για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας, ανακοινώνει ακόμα πιο δραματικές αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης, από αυτές που είχε εξαγγείλει η κυβερνητική επιτροπή τον περασμένο Ιούλη».

Συγκεκριμένα, η ΟΕΚΙΔΕ τονίζει πως με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας η κυβέρνηση επεκτείνει τη διευθέτηση και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, αυξάνει ντεφάκτο τα όρια απολύσεων, αναλαμβάνει να πληρώνει για λογαριασμό των εργοδοτών τμήμα του μισθού των νεοεισερχόμενων στην εργασία, ενισχύει τη νομική βάση για τη γενίκευση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης.

Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει για ακόμα μία φορά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και την πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και σημειώνει: «Προειδοποιούμε τη ΓΣΕΕ ότι κανένας ελιγμός δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και ιστορικές. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο". Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρχει πια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ταξικής ενότητας και της αγωνιστικής δράσης».

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ

«Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να βάλει φρένο στην αντεργατική επίθεση είναι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων». Με τα λόγια αυτά η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΔΕΗ (ΕΣΚ - ΔΕΗ) καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους στον Οργανισμό να βάλουν φραγμό στα σχέδια των συμβιβασμένων ηγεσιών που ζητούν επιτάχυνση της μετοχοποίησης και της «αναδιοργάνωσης» - τεμαχισμού της ΔΕΗ και αποδεικνύονται πιστοί συνοδοιπόροι του ΣΕΒ και της κυβέρνησης στις καρέκλες των «κοινωνικών διαλόγων».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τις δεσμεύσεις και την υποταγή της στις απαιτήσεις του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου». Και συμπληρώνει: «Μέσα από την απάτη που βάφτισαν "κοινωνικό διάλογο" με τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να περάσουν τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας».

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ σημειώνει πως με τις προτάσεις τους για τις εργασιακές σχέσεις επιδιώκουν να θεσμοθετήσουν: Το ξήλωμα του 8ωρου. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί στο 10ωρο και το 12ωρο και δυναμώνει την εντατικοποίηση, επιφέροντας σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εργασιακή, προσωπική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.

Παράλληλα η ΕΣΚ - ΔΕΗ υπογραμμίζει: «Ενα χρόνο μετά το ξεπούλημα του ασφαλιστικού, οι 35 ενστάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο ΠΔ για τον ΟΑΠ προδιαγράφουν με σαφήνεια τη νέα επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει η ΕΣΚ, η συμφωνία για το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν εξασφάλισε τη "λύση" του, αλλά αποτελούσε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διάλυσής του».

Αναφερόμενη στην αγωνιστική πρόταση που κατέθεσε στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ η ΕΣΚ, υπογραμμίζει τα βασικά σημεία που είναι: «ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο της απάτης. Τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μέσα από στημένες διαδικασίες "διαλόγου". Να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο". Η ΓΕΝΟΠ να στηρίξει όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που διοργανώνονται από συνδικάτα, ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο τέλος του Σεπτέμβρη».

Καταλήγοντας η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, που καταδικάζει και παλεύει αποφασιστικά τα κυβερνητικά μέτρα. «Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλιάς, ξεπερνώντας στην πράξη τα εμπόδια που ορθώνει η συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ», καταλήγει η ΕΣΚ - ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ