Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολομέτωπη και ενιαία απάντηση

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να απαιτήσουν τη μαχητική, άμεση αντίδραση των συνδικάτων, να καταδικάσουν έμπρακτα τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, της ανατροπής, της μη εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων, στα δικά τους χέρια. Οι αγώνες που οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποκτούν κρίσιμη σημασία, δίνουν ελπίδα και προοπτική.

Η κυβερνητική προπαγάνδα χωρίς αιδώ προσπαθεί να καλλιεργήσει συγχύσεις, να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, εμφανίζοντας τα αντεργατικά μέτρα ως "μετριοπαθείς ρυθμίσεις" που αναζητούν τη "χρυσή τομή", μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο (ψευτό38ωρο) και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, με τα αντεργατικά μέτρα, ικανοποιεί τις αξιώσεις των καπιταλιστών.

  • Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο ή 7ωρο και προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση.
  • Επεκτείνει τη μερική απασχόληση.
  • Αυξάνει τις απολύσεις.
  • Απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή της υπερωριακής αμοιβής.
  • Γενικεύει, συνολικά, την "ελαστικότητα" της εργασίας σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Η πολιτική αυτή, που κάλπικα στο όνομα της ανεργίας υλοποιείται, παίζοντας με την αγωνία των ανέργων, εντατικοποιεί τη δουλιά, εντείνει την εκμετάλλευση, αυξάνει την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη φτώχεια, επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην καθημερινή ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Συνεργός στο νέο αντεργατικό "έγκλημα" είναι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, γιατί αντί να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες. Με τη συμμετοχή στο χρεοκοπημένο "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, διευκόλυνε την κυβέρνηση και την εργοδοσία στην προώθηση και την εφαρμογή των αντεργατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Καμία αυταπάτη. Οι ηγετικές ομάδες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με παραπλανητικές κινήσεις για την "τιμή των όπλων", προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους. Η αντεργατική επίθεση πρέπει να αποκρουστεί, με την οργανωμένη πάλη. Αυτό το μεγάλο καθήκον δεν μπορεί να ανατεθεί στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η αντιλαϊκή επίθεση είναι ολομέτωπη και απαιτεί ολομέτωπη, ενιαία αγωνιστική απάντηση. Διεκδίκηση του δικαιώματος της πλήρους - σταθερής απασχόλησης, διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου - 5νθήμερου - 35ωρου, ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή που διαπιστώνει τις βαριές συνέπειες της αντεργατικής επίθεσης να εναντιωθεί και να συμπαραταχτεί σ' αυτό το μεγάλο αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ