Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σε υποχώρηση η κατανάλωση

Οι βιομήχανοι επιμένουν να ανατιμούν τα προϊόντα που προορίζονται για την εγχώρια κατανάλωση

Οι πολιτικές λιτότητας και η ένδεια των λαϊκών νοικοκυριών αποτυπώνεται καθαρά και στους στατιστικούς δείκτες. Σημαντική υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης σημειώθηκε το μήνα Ιούλη, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι δαπάνες για είδη διατροφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλη του 2007, ως προς τον Ιούλη του 2006, σημείωσε αύξηση 5,5%, έναντι αύξησης 14,4% που είχε σημειωθεί το 2006 ως προς το 2005. Ο δε δείκτης που παρακολουθεί την εξέλιξη του όγκου στο λιανικό εμπόριο (δηλαδή τον κύκλο εργασιών σε σταθερές τιμές) σημείωσε αύξηση μόλις 2,1% έναντι 10,7% που είχε σημειώσει την περίοδο 2006 προς 2005.

Παρεμφερής εικόνα προκύπτει και από την εξέλιξη του όγκου στο λιανικό εμπόριο και κατά τους προηγούμενους 6 μήνες, όπου σε σύγκριση με το 2006, προκύπτει σημαντική υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων λιανικής, ενώ τον Απρίλη του 2007 σημειώθηκε απόλυτη πτώση 1,6%. Ειδικά στον κλάδο διατροφής, τους 5 από τους 7 μήνες της περιόδου Γενάρης - Ιούλης 2006, οι λιανικές πωλήσεις (σε σταθερές τιμές) σημείωσαν πτώση, ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στις πωλήσεις των καταστημάτων εκτός διατροφής.

Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών ασφαλώς και έχει σχέση με την οικονομική δυσπραγία που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, λόγω της παρατεταμένης λιτότητας. Και πρέπει να σημειωθεί ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αγορά πήρε βαθιές ανάσες από την αφειδή χρηματοδότηση των νοικοκυριών μέσω του τραπεζικού δανεισμού, παράγοντας ο οποίος φαίνεται ότι φτάνει στα όριά του. Με δεδομένο ότι η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 15ετία στηρίχτηκε στην αύξηση της κατανάλωσης, η σημειούμενη υποχώρηση ίσως και να εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα για την είσοδό της σε κύκλους επιβράδυνσης.

Οι τιμές

Υπέρμετρες ανατιμήσεις σε βάρος της ντόπιας λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζουν στο μεταξύ και φορτώνουν οι βιομήχανοι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής τον Αύγουστο του 2007 τα παραγόμενα εμπορεύματα της μεταποίησης που πωλούνται μέσα στη χώρα ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 1,7%, έναντι μείωσης 0,2% των εμπορευμάτων που προορίζονται για εξαγωγές και πωλούνται στο εξωτερικό. Γίνεται, έτσι, απόλυτα φανερό ότι τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας επιδοτούν, επί της ουσίας, τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ