Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Δίχως στέγη, δίχως νόμο

Associated Press

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο και χιλιάδες στην Ελλάδα - ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά - βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς διωγμού. Για χιλιάδες πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εξαθλίωση και τη φτώχεια εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η ελπίδα μιας «νέας αρχής» στη χώρα μας καθημερινά πεθαίνει - όπως μαρτυρούν πρόσφατα στοιχεία για τη χορήγηση ασύλου που δόθηκαν στη δημοσιότητα - αφού ούτε σε... μισό από τους 100 πρόσφυγες δε χορηγήθηκε άσυλο από το Γενάρη ως τον Αύγουστο του 2007.

Πίσω από τις υποκριτικές και βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνήσεων, πίσω από την «ευαισθησία» για την προστασία των προσφύγων, βρίσκεται η πραγματικότητα: Κλειστά σύνορα, απόρριψη του συνόλου σχεδόν των αιτούντων ασύλου, άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων, ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από την αρχή του 2007 μέχρι και τον Αύγουστο έχουν γίνει στη χώρα μας 17.932 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 10 χρόνων. Από αυτές, μόλις σε 14 αιτούντες (ποσοστό 0,09%) έγινε αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος, δηλαδή παροχή ασύλου και σε 11 αναγνώριση ανθρωπιστικού καθεστώτος, δηλαδή απλά δε διώκονται από τη χώρα, χωρίς όμως να τους παρέχεται και άσυλο. Αυτοί που απορρίφθηκαν τελειωτικά, και για προσφυγικό και για ανθρωπιστικό καθεστώς μέχρι τον Αύγουστο, φτάνουν τους 16.268!

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ούτε σε... μισό πρόσφυγα στους 100 δε χορηγήθηκε άσυλο, χωρίς ωστόσο και τα ποσοστά πριν αυτή την πενταετία να είναι μεγάλα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος ανάλογα με τις αιτήσεις που έγιναν:

  • Το 2003 δόθηκε άσυλο στο 0,07% των αιτούντων
  • Το 2004 στο 0,29% των αιτούντων
  • Το 2005 στο 0,84% των αιτούντων
  • Το 2006 στο 0,61% των αιτούντων
  • Και φέτος, μέχρι τον Αύγουστο, στο 0,09% των αιτούντων


Associated Press

To 35,23% των αιτούντων ασύλου από τις αρχές του χρόνου, κατάγονται από το Πακιστάν και το 22,99% από το Ιράκ. Το 13,98% από το Μπαγκλαντές και ακολουθούν η Γεωργία (5,75%) και το Αφγανιστάν (5,35%). Αλλες χώρες προέλευσης προσφύγων στη χώρα μας είναι το Ιράν (1,41%), η Νιγηρία (1,22%), η Σομαλία (0,73%), η Τουρκία (0,64%), το Σουδάν (0,46%) και η Μιανμάρ (0,03).

Δεν πρόκειται απλά για αναλγησία των κυβερνώντων. Η άρνηση ασύλου σε ανθρώπους που διώκονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εξαθλίωση, τα αντιδραστικά καθεστώτα, επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη» και η «πρόοδος» από τη σκοπιά των μονοπωλίων είναι έννοιες ασυμβίβαστες με την ευημερία και την προκοπή των λαών. Η κερδοφορία του κεφαλαίου προϋποθέτει και συνεπάγεται το θάνατο και τον ασταμάτητο διωγμό εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών. Και στο κάτω κάτω, κυβερνήσεις που διεξάγουν και στηρίζουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δε θα ενδιαφερθούν ποτέ για τα θύματά τους.


Associated Press


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ