Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το πετσόκομμα των ΒΑΕ...

Από 1/1/2008, με τροπολογία που ψήφισε η ΝΔ τον Ιούνη του 2006, στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει ο Κανονισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Το ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει, γίνεται εμφανές από το παρακάτω παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι από 1/1/2008 αποχαρακτηρίζεται η ειδικότητα του σιδερά στον κλάδο των οικοδόμων. Τι θα συμβεί για τους εργαζόμενους αυτής της ειδικότητας;

  • Ο νέος εργάτης που θα αναζητήσει δουλιά από τη νέα χρονιά θα ασφαλιστεί χωρίς να εντάσσεται στα ΒΑΕ. Κατά συνέπεια, θα συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον πέντε χρόνια αργότερα απ' ό,τι οι παλιότεροι συνάδελφοί του και μάλιστα με πολύ μικρότερες αποδοχές στην τελική σύνταξη.
  • Ο σιδεράς που ήταν ασφαλισμένος με όρους ΒΑΕ μέχρι τη 1/1/2008, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία της ΝΔ, θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ίδιους όρους. Πρόκειται για δώρο άδωρο. Κι αυτό γιατί στην αγορά εργασίας θα έχει να «ανταγωνιστεί» το νέο συνάδελφό του που θα δουλεύει στην ίδια ειδικότητα χωρίς να είναι ενταγμένος στα ΒΑΕ. Με μαθηματική ακρίβεια, οι παλιότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να παραιτηθούν του δικαιώματος στα ΒΑΕ, προκειμένου να κάνουν μεροκάματο. Γεγονός που και γι' αυτούς θα σημάνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση της σύνταξης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ