Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΛΥΤΗ»
Εξειδικεύουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις

Οι «βασικοί άξονες» για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός ταυτίζονται απόλυτα με τα όσα προτείνει η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή

Την περασμένη Παρασκευή, οπότε και διέρρευσε στον Τύπο το πλήρες κείμενο των προτάσεων της «Επιτροπής Αναλυτή» για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνες του τεχνοκράτη, που η ίδια διόρισε για να υποστηρίξει τις νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να θολώσει τα νερά. Να παραπλανήσει τους εργαζόμενους σε σχέση με τις πραγματικές της προθέσεις και τα σχέδια που φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» που ξεκινάει άμεσα.

Γι' αυτό, η Εκθεση της «Επιτροπής Αναλυτή» υποβαθμίστηκε στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών σε «Περίγραμμα των απόψεων του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», το οποίο μάλιστα «δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά προς συνεκτίμηση στοιχεία στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού»! Για να προσθέσουν ότι «η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μαζί με άλλους που τυχόν θα προταθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρύτατου, ειλικρινούς και συστηματικού διαλόγου».

Σ' αυτό το δεύτερο σημείο, οι αρμόδιοι για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπουργοί λένε την αλήθεια. Γιατί, πράγματι, η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τους «βασικούς άξονες» των προωθούμενων ανατροπών. Με τη μόνη διαφορά ότι οι «προτάσεις Αναλυτή» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εξειδίκευση αυτών ακριβώς των «βασικών αξόνων», που η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει στις προγραμματικές της δηλώσεις μια βδομάδα πριν. Αδιάψευστος μάρτυρας, ο πίνακας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», όπου καταγράφονται οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συγκριτικά με τις προτάσεις Αναλυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυβερνητική πρόταση για «θεσμοθέτηση κινήτρων», που θα επεκτείνουν την παραμονή στην εργασία και άρα θα συντελέσουν στην αύξηση του εργάσιμου βίου. Η Επιτροπή Αναλυτή έρχεται να εξειδικεύσει αυτά τα κίνητρα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στην παραπέρα μείωση συντάξεων, μέτρο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τη συνταξιοδότηση μετά τη συμπλήρωση των τυπικών ορίων ηλικίας. Αυτό εξυπηρετούν οι προτάσεις Αναλυτή για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Συνέπεια αυτών θα είναι η κατοχύρωση χαμηλότερων συντάξεων για εκατομμύρια ασφαλισμένους που υποχρεωτικά πλέον θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην εργασία για περισσότερα χρόνια, προκειμένου να επιβιώσουν.

Με βάση και τα παραπάνω, είναι φανερή η ταύτιση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής που η ίδια διόρισε. Και τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Γιατί η στρατηγική κατεύθυνση στην οποία μεθοδεύονται οι αλλαγές είναι δοσμένη: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, επέκταση του τζόγου, βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετεί και το ΠΑΣΟΚ, τόσο με τους νόμους που ψήφισε σαν κυβέρνηση, όσο και με τις προτάσεις του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι' αυτό σπεύδει στον «κοινωνικό διάλογο». Για να υπερασπιστεί τα αντιασφαλιστικά του έργα και να απαιτήσει την ταχύτερη επέκτασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ