Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και κρατική εταιρία για τη στήριξη της ... «νέας οικονομίας»!

Την ίδρυση κρατικής εταιρίας, που θα προσφέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό ζεστό χρήμα και άλλα εξειδικευμένα πλουσιοπάροχα προνόμια σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της λεγόμενης νέας οικονομίας, αποφάσισε να ιδρύσει η κυβέρνηση Σημίτη. Η ίδρυση της νέας εταιρίας με τον τίτλο Ταμείο Νέας Οικονομίας («ΤΑΝΕΟ ΑΕ») προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χτες - και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - στο σχέδιο νόμου για τον... «εκσυγχρονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών, την εισαγωγή εταιριών επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία στο ΧΑΑ και άλλες διατάξεις».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, το ΤΑΝΕΟ:

  • Θα έχει τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, θα λειτουργεί δηλαδή σε γενικές γραμμές, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που σημαίνει ότι περιορίζονται στο ελάχιστο οι έλεγχοι του δημοσίου.
  • Θα χρηματοδοτεί επενδύσεις και πρότυπα προγράμματα ανάπτυξης σε τομείς της «νέας οικονομίας», με ιδιαίτερη έμφαση τη «χρηματοδότηση εταιριών κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετόχων...».

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία:

  • Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΝΕΟ, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών (10.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 10.000 δραχμών η κάθε μία), θα καλυφθεί ολόκληρο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις μετοχές θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων, το ύψος της κάθε χρηματοδότησης και άλλες λεπτομέρειες για την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς της «νέας οικονομίας» θα καθοριστούν με μια απλή υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί μετά την ίδρυση του ΤΑΝΕΟ.
  • Η εταιρία απαλλάσσεται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, έναρξης δραστηριότητας και κάθε άλλο φόρο (λες και πρόκειται για... «φιλανθρωπικό ίδρυμα») και θα στελεχωθεί με προσωπικό του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με δυο λόγια, δηλαδή, το «ΤΑΝΕΟ» θα ιδρυθεί με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων) και επίσης θα χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες που υποτίθεται κάνουν επενδύσεις σε τομείς της «νέας οικονομίας» με χρήματα του ελληνικού λαού (δηλαδή των εργαζόμενων νοικοκυριών που είναι τα υποζύγια του προϋπολογισμού).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ