Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο 4,07% το επιτόκιο ταμιευτηρίου
«Φειδωλοί» οι τραπεζίτες στις μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων

Σε «γενναίες» μειώσεις στα επιτόκια ταμιευτηρίου προχωρούν η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες, παραμένοντας «φειδωλές» στις μειώσεις για τα δάνεια που χορηγούν στους πελάτες τους. Αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Το στίγμα έδωσε πρώτη η ΕθνικήΤράπεζα . Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 75 εκατοστά της μονάδας έναντι μείωσης 0,25-0,50 μονάδων στην καταναλωτική πίστη. Το νέο επιτόκιο ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 4,75% (από 5,50%). Επισημαίνεται ότι μετά την αφαίρεση του φόρου η απόδοση για τον καταθέτη περιορίζεται σε 4,07% ετησίως. Τα καταναλωτικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ορίστηκαν σε 12,50% (από 13%), ενώ ανάλογη μείωση ισχύει για τα καταναλωτικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, τα οποία προσφέρονται πλέον με 10,50%. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια οι μειώσεις κυμαίνονται από 10 μέχρι 60 εκατοστά της μονάδας. Ειδικότερα το στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 8,65% (από 9,25%), το σταθερό για τρία χρόνια σε 7,10% (από 7,40%) και για πέντε μέχρι και 15 χρόνια σε 7% (από 7,10%).

Η ΕμπορικήΤράπεζα , από την πλευρά της, μείωσε το επιτόκιο ταμιευτηρίου κατά μισή μονάδα στο 5% (καθαρό 4,25%), ενώ το επιτόκιο για την «Εμποροκάρτα» μειώθηκε κατά μια μονάδα και ορίστηκε σε 14%. Το σταθερό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια τριών και πέντε χρόνων της Εμπορικής παραμένουν αμετάβλητα σε 7,50% και 7,25% αντίστοιχα, ενώ το βασικό κυμαινόμενο στεγαστικών δανείων μειώθηκε σε 8% (από 8,25%).

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν χθες οι τράπεζες Αττική και Γενική. Το επιτόκιο ταμιευτηρίου της Αττικής μειώθηκε μισή μονάδα σε 5,25%, ενώ τα στεγαστικά κυμαινόμενα κατά μία μονάδα σε 8,80% και τα προσωπικά δάνεια για υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου που τηρούν λογαριασμό μισθοδοσίας στο 11% (από 12%). Η ΓενικήΤράπεζα προσφέρει για καταθέσεις ταμιευτηρίου 4,75%. Τα προσωπικά δάνεια (μέχρι 1 εκατ. δρχ.) διαμορφώνονται σε 13,5%, τα στεγαστικά (κυμαινόμενο) σε 8,95% και το σταθερό για 7 ή 10 χρόνια σε 7,25%.

Παπαντωνίου - Παπαδήμος

Για την εξέλιξη της δραχμής και των επιτοκίων της συζήτησαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο. Ο υπουργός προϊδεάζοντας για νέα άνοδο του τιμαρίθμου έκανε λόγο στους δημοσιογράφους για τον καλό έλεγχο στο «δομικό πληθωρισμό» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι όποιες εξελίξεις ερμηνεύονται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες και ιδιαίτερα την τιμή του πετρελαίου και την εξέλιξη του δολαρίου». Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού για το μήνα Αύγουστο θα ανακοινωθούν σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ δραχμής και ευρώ έχει μειωθεί στα 2,5 με 3 εκατοστά της μονάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ