Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σχεδιάζουν άγριο φορολογικό προγκρόμ

Σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ. Μεγάλες αυξήσεις φόρων σε ακίνητα, πετρελαιοειδή, τσιγάρα, ποτά, αντικειμενικές αξίες, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών

Ορθάνοιχτο αφήνει πλέον η κυβέρνηση το ενδεχόμενο νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αλλά και αναπροσαρμογές και άλλων φόρων, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τα σχέδια της κυβέρνησης γύρω από τον ΦΠΑ. Να σημειώσουμε ότι χτες μια σειρά εργοδοτικές οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, τάχθηκαν ενάντια στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, όμως, προέβη σε μιαν αποκάλυψη. Αφού χαρακτήρισε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σαν «δεδομένη», πρόσθεσε ότι «επιδίωξή μας είναι να ξεκαθαριστεί η φορολογική πολιτική για το σύνολο της τετραετίας». Χωρίς να προβεί σε περαιτέρω εξηγήσεις, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή μέχρι την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008.

Ετσι, πριν καν συμπληρωθεί 20ήμερο από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2008, η κυβέρνηση ανακατεύει και πάλι την τράπουλα της φορολογικής της πολιτικής, σε βάθος μάλιστα τετραετίας, σε σταθερά αντιλαϊκή κατεύθυνση. Στο διάστημα αυτό, είχε μεσολαβήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στο Λουξεμβούργο, όπου ο αρμόδιος Κοινοτικός επίτροπος, Χ. Αλμούνια, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τους κυβερνητικούς στόχους, χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού ως ...φιλόδοξο, και με το σκεπτικό αυτό απαίτησε τη λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, σε αντιλαϊκή πάντα κατεύθυνση.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι διεργασίες και οι κυβερνητικές ...αναζητήσεις νέων εσόδων αποσκοπούν στην προώθηση του άκρως αντιλαϊκού και επιθετικού στόχου για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010. Κάτι που απαιτεί την επιβολή αιματηρής λιτότητας. Στις αιτιάσεις της ΕΕ ο Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να συμμορφωθεί, δεσμευόμενος προσωπικά - για λογαριασμό της κυβέρνησης - ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αμέσως μετά, άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στόχος ΕΕ - κυβέρνησης είναι η λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι οι έμμεσοι φόροι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επεξεργάζεται έναν περισσότερο βίαιο και επιθετικότερο προϋπολογισμό, σε σχέση με το προσχέδιο, το οποίο, σημειωτέον, είχε ξεσηκώσει λαϊκές αντιδράσεις. Οι πληροφορίες φέρουν το οικονομικό επιτελείο αποφασισμένο να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και των λοιπών επαχθών φόρων, όπως η επιβολή του φόρου κατοχής στην ακίνητη περιουσία, την ενοποίηση από 1/1/2008 της φορολογίας σε όλους τους τύπους του πετρελαίου, σε συνδυασμό με νέες μεγάλες αυξήσεις στον ειδικό φόρο πετρελαιοειδών, την αύξηση των φόρων σε ποτά, τσιγάρα, αλλά και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυτό που «μετράνε» τώρα στην κυβέρνηση φαίνεται να είναι το πότε θα ανακοινωθούν και από πότε θα αρχίσουν να ισχύουν τα διάφορα μέτρα, κάτι που - όπως είναι φυσικό - θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη πολιτική συγκυρία.

Τα πυρά, όμως, στρέφονται και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι επηρεάζουν το κυβερνητικό έλλειμμα. Λόγος γίνεται για τα νοσοκομεία, τις υγειονομικές δαπάνες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς - έχουν ήδη ανακοινωθεί αυξήσεις στα εισιτήρια - και, φυσικά, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου επιχειρούν την ολική επαναφορά, μέσω των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιτύχει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περνώντας μέσα από αιματηρούς δημοσιονομικούς δρόμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ