Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Επιχειρήσεις στα σύνορα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΙΡΑΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πάνω από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, διεξήγαγαν χτες επίθεση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, εναντίον 150 Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν, σε δηλώσεις του στο Κάιρο, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ακόμα προκρίνει τη διπλωματία, αναφορικά με μία στρατιωτική επέμβαση εκτός συνόρων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει χωρίς δισταγμό τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, που διεξάγεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση»...

Το Ιράκ από την πλευρά του, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, υποστήριξε ότι η Βαγδάτη είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και κάλεσε τους Κούρδους να εγκαταλείψουν τη χώρα...

Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του χτες, καταδίκασε μεν τις επιθέσεις του ΡΚΚ, αναγνωρίζοντας στην Τουρκία «το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της», ζήτησε ωστόσο από την Αγκυρα και τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σεβασμό στη «διεθνή νομιμότητα».

Ωστόσο, η ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση οδήγησε σε μαζική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων, χτες, στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, απαιτώντας ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Στο μεταξύ κινητοποίηση κατά της επέμβασης στο Βόρειο Ιράκ οργάνωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, την Τρίτη, στην Αγκυρα για να καταδικαστεί η επίθεση και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί. Το ΚΚ Τουρκίας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει την επέμβαση ως «μία ακόμα απειλή για τη χώρα και το λαό», σημειώνοντας ότι «αυτοί που υποστηρίζουν το σχέδιο είναι αυτοί που εξαρτούν την ασφάλεια της χώρας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και ζητούν άδεια για μία διασυνοριακή επιχείρηση, χωρίς αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ