Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος για κέρδη

«Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»! Με αυτό το απίστευτο σύνθημα η γνωστή πολεμική βιομηχανία «Λόκχιντ Μάρτιν» ξεκίνησε το 2001 (λίγο μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη) μια καμπάνια για να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο πόλεμος όχι μόνο δε βλάπτει, αλλά αντίθετα μπορεί να αποβεί ...χρήσιμος, αφού θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας!

Φυσικά η «Λόκχιντ» εννοούσε ότι για τον πόλεμο θα χρειαστούν περισσότερα όπλα και τα περισσότερα όπλα θα φέρουν περισσότερα κέρδη στην ίδια αλλά και περισσότερες θέσεις στους Αμερικανούς εργαζόμενους. Δεν εννοούσε, φυσικά, τους εργαζόμενους του Αφγανιστάν ή του Ιράκ.

Η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και η μετατροπή της πολεμικής βιομηχανίας σε ατμομηχανή της οικονομίας είναι ο συνήθης τρόπος του καπιταλισμού για να ξεπερνά τις μεγάλες κρίσεις του.

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε μια έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Oxfam» που αναφέρει ότι την περίοδο 1990-2005 «χάθηκαν» περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομίες των χωρών της Αφρικής εξαιτίας των πολέμων και των συγκρούσεων που ξέσπασαν εκεί.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι στο παραπάνω διάστημα 23 αφρικανικές χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους, εμφύλιες διαμάχες και εξεγέρσεις, οι οποίες κόστισαν κατά μέσον όρο στις οικονομίες της μαύρης ηπείρου 18 δισ. δολάρια ετησίως ή το 15% του συνολικού τους ΑΕΠ.

Η έκθεση θεωρεί ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδότησαν την ένοπλη βία στην Αφρική και η οποία οδήγησε στο θάνατο εκατομμυρίων Αφρικανών και τη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης ήταν το διεθνές εμπόριο όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ