Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Και φέτος άστεγη

«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών χρειάζεται δική της αίθουσα. Ενας οργανισμός με 100χρονη ιστορία δεν έχει ούτε αίθουσα για τη βιβλιοθήκη της. Το κτιριακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις δοκιμές. Είναι συνολικότερο. Πέρσι για τη συναυλία - αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου κάναμε πρόβες σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Εμείς ξέρουμε τι περάσαμε... Ομως, για πόσο θα χορεύουμε το χορό του Ζαλόγγου ή θα κάνουμε γιουρούσια;». Με τα παραπάνω λόγια ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής, αναφέρθηκε χτες στο φετινό πρόγραμμα της ΚΟΑ, στο μείζον πρόβλημα, το κτιριακό, και στην υποχρέωση της πολιτείας να το επιλύσει.

Συνέπεια της χρόνια απαξιωτικής για την ΚΟΑ κυβερνητικής πολιτικής είναι η σπουδαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα, άστεγη, να περιφέρει το πολυσήμαντο έργο της. Λύση για τις δoκιμές θα ήταν η αποπεράτωση της αίθουσας στο Ωδείο Αθηνών (θυμόσαστε τις κορδέλες που έκοβε ως υπουργός Πολιτισμού ο Ε. Βενιζέλος;). «Χρήματα θα μπορούσαν να βρεθούν για την αποπεράτωσή της. Το θέμα είναι να υπάρξει βούληση», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών, Νίκος Χαλιάσας, ο οποίος είπε ότι χτες θα γινόταν συνάντηση με τον Μ. Λιάπη.

Στο φετινό πρόγραμμα δεσπόζει ο κύκλος «Μουσική και Λόγος» (ξεκινά αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, στα πλαίσια του Ετους Σολωμού). Θα παρουσιαστούν: Η «Ενάτη» του Μπετόβεν, η «Λεωνόρα» (εισαγωγή) και τα έργα του Μ. Καλομοίρη «Η καταστροφή των Ψαρών» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Εκτός από τις συναυλίες στο Μέγαρο, η ΚΟΑ θα εμφανιστεί στο Μουσείο Μπενάκη και στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ από 29/12-8/1 θα περιοδεύσει στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ