Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Προτεραιότητα ο καλλωπισμός...

Η Πύλη των Λεόντων, στις Μυκήνες
Η Πύλη των Λεόντων, στις Μυκήνες
«Αγώνα δρόμου» για την αφή της ολυμπιακής φλόγας (Μάρτιος 2008) κάνει το ΥΠΠΟ στην Αρχαία Ολυμπία. Προτάσσει τον καλλωπισμό της, ενώ η πυροπροστασία της βρίσκεται ακόμη στην προκαταρκτική μελέτη. Επιλογή καθόλου παράξενη για την κυβέρνηση, που άνοιξε τον αρχαιολογικό χώρο για το κοινό δύο 24ωρα μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου...

Η κυβέρνηση θέλει να δείξει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι «όλα θα είναι έτοιμα». Αυτό θέλει να αναδείξει και η σημερινή σύσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, στην Αρχαία Ολυμπία, με τοπικούς και επιστημονικούς φορείς για την πορεία της αποκατάστασης. Προφανώς, θα τους ανακοινώσει ότι προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης της βλάστησης του χώρου.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, η οποία προτάθηκε στο συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβρη και επανακατατέθηκε, συμπεριλαμβάνοντας τις «γενικές αρχές» που έθεσε τότε το ΚΑΣ. Η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους λόφους του αρχαιολογικού χώρου και κυρίως στον Κρόνιο, στο μνημείο ντε Κουμπερτέν και στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Στον Κρόνιο, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των κλίσεων του εδάφους, σε συνδυασμό με την αποψίλωσή του από την πυρκαγιά, οι άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν μάλλον τον προστάτευσαν από τη διάβρωση του εδάφους. Στους πρόποδες θα δημιουργηθούν τοίχοι αντιστήριξης του εδάφους με παλιές ξύλινες δοκούς για τις σιδηροτροχιές (ο ΟΣΕ έχει πολλές). Η πρώτη ζώνη φύτευσης θα γίνει με δέντρα, η δεύτερη με θάμνους και η κορυφή του θα ψεκαστεί με υδροσπορά (μείγμα νερού με σπόρους και λίπασμα). Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε 255 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη και «υπόσχεται» άμεσα αποτελέσματα.

Η φύτευση του χώρου περιλαμβάνει πολλά είδη δέντρων, φυτών, θάμνων και 170 υπεραιωνόβιες ελιές από την Κρήτη. Οι «ειδικές φυτεύσεις» στα σημεία διεξαγωγής του «σόου» της αφής θα γίνουν μέχρι το Μάρτη, όπως και η σχετική διαμόρφωση των χώρων και οι υδροσπορές. Μέχρι το 2010 θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες φυτεύσεις και μέχρι το 2012 θα γίνεται περιποίηση των φυτών. Το κόστος ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Για την πυροπροστασία αποφασίστηκε η επέκταση του υπάρχοντος συστήματος μέχρι το μουσείο. Οσο για τον Κρόνιο λόφο, το θέμα θα επανεξεταστεί.

Φωταγωγούνται οι Μυκήνες

Θα φωταγωγηθεί και ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών - συγκεκριμένα το δυτικό και βορειοδυτικό τείχος, η Πύλη των Λεόντων και το ανάλημμα της δυτικής πλευράς στην κορυφή της ακρόπολης. Τη σχετική μελέτη ενέκρινε το ΚΑΣ. Παρότι δεν ξεκαθαρίστηκε γιατί πρέπει να φωτιστεί ο χώρος (σ.σ. σχετικό ερώτημα μέλους του συμβουλίου, ουσιαστικά, δεν απαντήθηκε), η «ανάγκη» φωτισμού προέκυψε το 2004, αλλά η λύση που δόθηκε ήταν πρόχειρη, αν όχι επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καλώδια, χωρίς ρεύμα πια, εξακολουθούν να κρέμονται από δέντρα.

Ο φωτισμός παρουσιάστηκε και ως αίτημα των κατοίκων της περιοχής, για να μένουν οι τουρίστες και το βράδυ (;), αν και, όπως ειπώθηκε, οι Μυκήνες, με 600.000 εισιτήρια ετησίως, δεν έχουν πρόβλημα επισκεψιμότητας. Πάντως, σημειώθηκε ότι ο φωτισμός λειτουργεί και «αποτρεπτικά» για τους αρχαιοκάπηλους, «που δραστηριοποιούνται στα αρχαία νεκροταφεία πέριξ των Μυκηνών».

Ο προϋπολογισμός είναι 130.000 ευρώ (Γ' ΚΠΣ), αλλά άγνωστο το κόστος λειτουργίας. Το σύστημα θα λειτουργεί μόνο λίγες ώρες και μόνο στην τουριστική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ