Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι λογικές του κέρδους υπεύθυνες για την κρίση»

Με το φίλαθλο κόσμο θα συζητήσει τις θέσεις της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Σήμερα το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας θα συναντηθεί με μέλη των συνδέσμων του ΠΑΟΚ από τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

«Το ΚΚΕ μίλησε για το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο το 1979 όταν συζητιόταν η ίδρυση των ΠΑΕ και όχι τώρα. Σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούσαν χαριστικές ρυθμίσεις σε ΠΑΕ (Ολυμπιακό, ΠΑΟ, για γήπεδα, άρθρο 44 κ.ά.) κράτησε την ίδια στάση. Σε κάθε περίπτωση είναι με το μέρος του εργαζόμενου λαού και όχι με το μέρος των επιχειρηματιών. Είναι με την πραγματική εξυγίανση και όχι με την κρίση». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθλητική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ, με αφορμή τις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης του ΠΑΟΚ - συναντήσεις με βουλευτές -, προκειμένου να στηριχτεί η ομάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Οπως αναφέρει η Αθλητική Επιτροπή (ΑΕ) της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μέσα από τις συναντήσεις και την παράθεση στοιχείων, έγινε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, ποιοι ευθύνονται για τις κρίσεις που εκδηλώνουν πολλές ΠΑΕ, ποιοι και πώς τις αξιοποιούν.

Επιχειρηματίες, γίνονται πρόεδροι για να αποκομίσουν τεράστια οφέλη οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, ρίχνοντας στην ομάδα όλο το κόστος της «αρπαχτής». Από κοντά τους, πολιτικά πρόσωπα των κομμάτων του κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΛΑ.Ο.Σ) δημιουργούν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, προβάλλονται ως «σωτήρες» σε διοικητικές και οικονομικές κρίσεις και ελπίζουν η εκδούλευση αυτή να μετατραπεί σε έλεγχο ψήφων της βάσης του φίλαθλου κόσμου.

«Ετσι μετριέται η φίλαθλη ιδιότητα των επιχειρηματιών και πολιτικών οι οποίοι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και κάνουν από κοινού μπίζνες. Ο όρος διαπλοκή βρίσκει την πλήρη διάσταση και ανάπτυξή του στο μόρφωμα που λέγεται εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Ενώ στην αρχή εμφανίζονται οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν την ομάδα, αποδεικνύεται στην πορεία ότι η ομάδα και όλο το Δημόσιο (δηλαδή όλοι εμείς) χρηματοδοτούν τον επιχειρηματία...

Οι μεγάλες ΠΑΕ φαίνεται να μην έχουν κρίση ακριβώς γιατί οι μεγαλοβιομήχανοι πρόεδροί τους έχουν τη δυνατότητα να εκβιάζουν και να παίρνουν χρήματα από κρατικές χορηγίες ή άλλες επιχειρήσεις, με τις πλάτες κάθε φορά είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ (ΝΕΤ, ΟΤΕ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ κλπ.). Το κάθε έλλειμμα αυτόματα καλύπτεται.

Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης - Κόκκαλης ήταν παρόντες στη Βουλή όταν συζητιόνταν ρυθμίσεις που αφορούσαν τις ΠΑΕ. Τίποτα δε γίνεται πριν ρωτηθούν», σημειώνει η ΑΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Πάντα κερδισμένοι οι επιχειρηματίες

«Στη Θεσσαλονίκη πριν τον ΠΑΟΚ κρίση πέρασε ο Αρης, ο Απόλλων, τελευταία και ο Ηρακλής. Οι επιχειρηματίες πρόεδροι αυτών των ομάδων, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, βγήκαν όλοι κερδισμένοι, οι ομάδες όχι», σημειώνει η ανακοίνωση της Αθλητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΠΑΟΚ άφησαν «άνοιγμα» 5,5 δισ. δραχμές ο ένας, 3 εκατ. ευρώ ο άλλος. Αν τα λεφτά που «έκαναν φτερά» από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΠΑΟΚ επιστρέφονταν, κατά δήλωση των συνδέσμων αλλά και του κ. Θ. Ζαγοράκη, «η ομάδα θα πανηγύριζε γιατί θα ξεχρεωνόταν πλήρως και θα υπήρχε και πλεόνασμα, ώστε να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό».

Με βάση τα παραπάνω η ΑΕ της ΚΟΘ καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση στις ΠΑΕ, αλλά και τους βουλευτές της πόλης, να τοποθετηθούν: «Τι θα γίνει με τους εν λόγω προέδρους; Μέχρι πού θα φτάσει η δίωξή τους; Θα επιστραφούν τα χρήματα;»...

Με χαριστικές πράξεις δε λύνεται το πρόβλημα

«Η νέα διοίκηση του ΠΑΟΚ βασίζεται σε ένα λαμπερό όνομα με "βαριά" φανέλα. Φαίνεται να έχει καλές προθέσεις. Ομως τα βήματά της είναι υποχρεωμένη να τα κάνει στο δρόμο που χάραξε ένα νομοθετικό πλέγμα, που σαν βάση του έχει τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις. Με τα ίδια φθαρμένα υλικά θα ξαναστήσει το οικοδόμημα. Στις ίδιες δυνάμεις, που είναι υπεύθυνες για την κρίση, σ' αυτές θα στηριχτεί. Και το ερώτημα είναι τι θα ζητήσουν και αυτοί σε λίγο από τον κόσμο του ΠΑΟΚ ή από την κυβέρνηση», σημειώνει η ΑΕ.

Οσον αφορά στην κρατική χρηματοδότηση η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟΘ επισημαίνει: «Το πρόβλημα είναι ότι τα λεφτά δεν πάνε στην ομάδα αλλά στους μεγαλομετόχους, ότι οι ΠΑΕ είναι "ένα βαρέλι δίχως πάτο" και η συγκατάθεση να πέσουν μέσα χρήματα δεν τελειώνει στη μια και δεύτερη φορά. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι έρχονται από πίσω πολλές κρίσεις άλλων ΠΑΕ και στο τέλος αυτοί όλοι θα είναι "επιτυχημένοι επιχειρηματίες" και εμείς οι "φτωχοί συγγενείς"».

Επιπλέον η ΑΕ τονίζει ότι «σε περίοδο τέτοιων μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες τίθεται και θέμα ηθικής τάξης για το πώς διαχειρίζεται κανείς το δημόσιο χρήμα. Για το ΚΚΕ υπάρχει θέμα τιμής για το πώς διατίθεται ο κόπος των εργαζομένων. Δεν υπάρχει το "ο γέγονε γέγονε" και το "περασμένα ξεχασμένα". Για να είναι κανείς εντάξει με το φίλαθλο κόσμο οφείλει πρώτα απ' όλα να είναι ειλικρινής. Πρέπει να μην ξεχνάμε να απαιτούμε να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα. Το σύνθημα "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" πρέπει να ακουστεί μέσα στα γήπεδα».

Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Καταλήγοντας η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους να δουν πού πάει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και να απαιτήσουν έναν άλλο αθλητισμό, όπου η δύναμη της κάθε ομάδας θα στηρίζεται στους παίκτες, στο φίλαθλο κόσμο.

«Ο κόσμος του ΠΑΟΚ διαθέτει ένα αναπαλλοτρίωτο κεφάλαιο. Αυτό είναι το μέγα πλήθος των φιλάθλων του. Αυτή είναι και η δύναμή του. Αυτή του τη δύναμη δεν πρέπει να τη διαθέτει στηρίζοντας επιχειρηματίες και πολιτικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν την ομάδα για δικό τους όφελος», τονίζει. Και ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις θέσεις του στο λαό και να μιλήσει με το φίλαθλο κόσμο, «γιατί τις θέσεις του μόνο με το λαό τις συζητάει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ