Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Μια στυγνή δολοφονία αγωνιστή

Πριν 54 χρόνια, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Σεπτέμβρη του 1946, μοναρχοφασίστες και τρομοκράτες της «Χ» εκτέλεσαν μέσα στο σπίτι του στην οδό Τραλλαίων 9 το γραμματέα της Εθνικής Αλληλεγγύης, τον αγωνιστή δικηγόρο Ιδομενέα Κογχυλάκη. Οπως έγραψε, λίγο αργότερα, την Κυριακή 8.9.1946, η εφημερίδα «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ», Εβδομαδιαίο Οργανο των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας: Οι δολοφόνοι, άγνωστο πώς, ξεγέλασαν το θύμα και τους άνοιξε την πόρτα. Μόλις μπήκαν μέσα τον πυροβόλησαν αμέσως με πυροβόλο όπλο και τον άφησαν στον τόπο, εκεί στο διάδρομο μπροστά στην πόρτα. Τα παιδιά του απουσίαζαν και έτσι γλίτωσαν από ενδεχόμενη δολοφονία τους.

Για τη δράση του Κογχυλάκη η εφημερίδα αναφέρει:

Από το 1941 μόλις ακόμα ένιωσε τη βαριά μπότα του φασίστα κατακτητή ο Ι. Κογχυλάκης αρχίζει να σκορπά με τη φλόγα του ενθουσιασμού του το εγερτήριο σάλπισμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Από το Μάιο του 1941 και επί δύο χρόνια, έκρυβε στο σπίτι του τον Αυστραλό αεροπόρο Τσάρλι Χόμζα, που επανειλημμένα οι Ιταλοί καταχτητές με τους ντόπιους προδότες επιχείρησαν να συλλάβουν.

Ακούραστος εργάτης της λευτεριάς, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στους καταχτητές, τον Οκτώβρη του 1941, οργανώνεται και δουλεύει συνδικαλιστικά μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Η δράση του γίνεται αφορμή για να καταδιωχτεί από τους Ιταλούς που και τον συλλαμβάνουν. Τον άφησαν ελεύθερο ύστερα από βασανιστήρια.

Από τον Απρίλιο του 1944 βγαίνει στην παρανομία. Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών, ο Ι. Κογχυλάκης αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα της Εθνικής Αλληλεγγύης Καισαριανής και δουλεύει ακούραστα για την ανακούφιση των θυμάτων ως τις 31 Αυγούστου 1946. Η επομένη τον βρίσκει νεκρό στο σπίτι του. Το θύμα έδωσε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας και τον αδελφό του, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Με την επέτειο των 54 χρόνων και στη μνήμη του δολοφονηθέντος προικισμένου διανοητή και αγωνιστή Ιδομενέα Κογχυλάκη, ο Στ. Κογχυλάκης προσφέρει στο «Ρ» το ποσό των 20.000 δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ