Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αποφασιστικά στους δρόμους

Συντονισμένα και καλά οργανωμένα, με αποφάσεις βγαλμένες από μαζικές γενικές συνελεύσεις, οι μαθητές της περιφέρειας του Πειραιά, με πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις τραβάνε μπροστά, ενώνουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους μαθητές όλης της χώρας και διεκδικούν ενιαίο δωρεάν δημόσιο σχολείο που να ανταποκρίνεται στο ρόλο του για πραγματική μόρφωση. Στο Δήμο του Πειραιά από τα 18 Λύκεια τα 10 βρίσκονται ήδη σε κατάληψη. Σε κατάληψη βρίσκονται επίσης Λύκεια και Γυμνάσια των γύρω δήμων.

Τα σχολεία του Πειραιά στα πλαίσια των αποφάσεων του Συντονιστικού Σχολείων Πειραιά, σήμερα στις 11 το πρωί, θα αποκλείσουν την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου και την οδό Λακωνίας, τον κεντρικό δηλαδή δρόμο του 5ου Διαμερίσματος. Αποκλεισμοί δρόμων, συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές. Στο Κερατσίνι οι μαθητές στις 12 το μεσημέρι θα αποκλείσουν την οδό Π. Ράλλη στο ύψος της περιοχής Γλυκά Νερά και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο Δημαρχείο, ενώ στο Πέραμα θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ηρώων και πορεία επίσης στο Δημαρχείο της πόλης. Ακόμα σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Σχολείων Δήμου Πειραιά και την Κυριακή στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό όλων των σχολείων της πειραιώτικης περιφέρειας.

Τσακίζοντας τον αυταρχισμό

Οι μαθητές προχωράνε αποφασιστικά, τσακίζοντας ταυτόχρονα όλα τα κρούσματα αυταρχισμού ακόμα και τραμπουκισμού σε βάρος τους που προκάλεσαν χτες σε όλα τα υπό κατάληψη Λύκεια του Δήμου Πειραιά, αλλά και σε σχολεία άλλων δήμων, διευθυντές καθηγητές και «αγανακτισμένοι» γονείς, ταγμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικά τα όσα έγιναν στο 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Σκλίβας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Τζανή (ΠΑΣΟΚ), κάλεσε την αστυνομία επειδή δύο στελέχη της ΚΝΕ βρίσκονταν ως όφειλαν έξω από το σχολείο δείχνοντας την αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον αγώνα των μαθητών. Οι Γ. Βάγιας και Α. Λούπης, μέλη του ΣΠ της ΚΝΕ Πειραιά, με «συνοπτικές διαδικασίες» βρέθηκαν στο περιπολικό και από εκεί στο ΙΓ Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου για ...εξακρίβωση στοιχείων. Ταυτόχρονα, μέσα στο σχολείο κάποιοι της «ομάδας» του κ. Σκλίβα με φράσεις του τύπου «το σχολείο βρίσκεται υπό κομμουνιστική κατάληψη» προσπαθούσαν να βάλουν τους μαθητές στις τάξεις ακόμα και με σπρωξιές! Οι δύο νεολαίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι μαθητές δίνοντας τη δική τους απάντηση προχώρησαν επί τόπου σε γενική συνέλευση και με 213 ψήφους υπέρ και 3 κατά αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Ακόμα, στο Ζάννειο Λύκειο καθηγητές επιδόθηκαν ακόμα και σε τραμπουκισμούς προπηλακίζοντας βίαια μαθητές για να «σπάσουν» τη Γενική Συνέλευση. Επιχείρησαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε εκπροσώπους του Συντονιστικού Σχολείων, ενώ παρότρυναν άλλους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε τάξεις με δύο και τρία παιδιά. Η ενότητα των μαθητών, αλλά και η δυναμική παρέμβαση γονέων που έσπευσαν στο πλευρό των παιδιών τους, έβαλε τους «παιδονόμους» στη θέση τους.

Στην Εύβοια

Στο πλευρό των μαθητών δηλώνει, με ανακοίνωσή του, το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, που «καλεί τους μαθητές μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουν τις προσπάθειες συκοφάντησης των αγώνων τους, τον αυταρχισμό στα σχολεία τους». Στη Χαλκίδα, οι μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου ήρθαν αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό, όταν ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία τη στιγμή που οι μαθητές υλοποιούσαν την απόφαση του τοπικού τους συντονιστικού. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν μέσα στο περιπολικό δύο μαθητές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άμεση κινητοποίηση των στελεχών της ΚΝΕ. Την ίδια στιγμή, στο 2ο ΕΛ της πόλης, όταν οι μαθητές πήγαν στο σχολείο προκειμένου να ξεκινήσουν κατάληψη, είδαν έκπληκτοι τον διευθυντή να κοιμάται μέσα σε αυτό για να το φυλάει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ