Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
«Περιττή» για τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη χώρα μας, την πιο σεισμογενή της Ευρώπης, σημειώνεται η εξής τραγική αντίφαση: Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.

Πρόκειται για μια πολιτική που:

  • Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημοσίων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς ή και καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς, αρνείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης, όπου αποδειχτεί ότι είναι αναγκαία, των κτιρίων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξαγγελία του 1999 για τον προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων μέχρι το 2001 έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά. Ελέγχθηκαν μόλις 4.000 κτίρια και δεν έγινε καμία ενίσχυσή τους, εκτός από κάποιες που κάνει ο ΟΣΚ.
  • Ενώ κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι ένα στα δέκα κτίρια με ζημιές και ένα στα δύο σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κλπ.), αρνείται επίμονα να ελέγξει τη στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και να επιβάλλει την ενίσχυσή τους.
  • Αντί να επιβάλλει τη θωράκιση και ενίσχυση των 38.165 κτιρίων (34.471 κατοικίες και 3.694 επαγγελματικοί χώροι) που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας (και όχι μόνο), καθιέρωσε τεχνικές οδηγίες που οδηγούν στην κατάσταση που ήταν πριν το σεισμό, δηλαδή σ' αυτήν που έπαθαν ζημιές!
  • Αντί να επιδιώξει την πλήρη αποκατάσταση των κτιρίων που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας, καθιέρωσε ανεπαρκή τιμολόγια και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα δύο στους τρεις ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (επισκευάσιμα) - οι 25.359 από τους 38.165 - να ξεκινήσουν διαδικασίες επισκευής χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να καταφύγουν, δηλαδή στα επικίνδυνα «μπαλώματα».
  • Αντί να προστατεύσει και να εξασφαλίσει περισσότερους ελεύθερους χώρους, αναγκαίους για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εμπορευματοποιεί και ξεπουλά στο μεγάλο κεφάλαιο και αυτούς που υπάρχουν. Παράλληλα επιτρέπει τη συνύπαρξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων με σπίτια, καταστήματα, γραφεία και σχολεία.

Πρόκειται για μια πολιτική επικίνδυνη για το λαό, που επιβάλλεται να την αντιπαλέψει και να απαιτήσει την εφαρμογή των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που βάζει πάνω από τα κέρδη της πλουτοκρατίας την ασφάλεια του λαού.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ - Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ