Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιταχύνει τα αντιδραστικά της σχέδια

Αύριο ο νέος κύκλος του «διαλόγου». Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη από το ΠΑΜΕ, για την απεργία στις 12 Δεκέμβρη

Ρότα για την πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκέμβρη βάζουν οι ταξικές δυνάμεις. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, 21 Νοέμβρη, διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη για την απεργία και καλεί όλους τους συνδικαλιστές να συζητήσουν για την προετοιμασία της. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Η οργάνωση της απεργίας, αλλά και γενικότερα της πάλης της εργατικής τάξης, αποκτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει με το Ασφαλιστικό. Να προωθήσει, δηλαδή, ένα νέο αντιασφαλιστικό πακέτο που όλα δείχνουν ότι θα είναι μια παραλλαγή του γνωστού «πακέτου Γιαννίτση». Τουλάχιστον γι' αυτό προϊδεάζουν οι «διαρροές» από το αρμόδιο υπουργείο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτές τις «πηγές», η κυβέρνηση στοχεύει στη σταδιακή ενοποίηση Ταμείων, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε 5 Ταμεία κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Επιστήμονες), καθώς και σε 9 Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης. Βασική συνισταμένη αυτής της διαδικασίας θα είναι η διαμόρφωση κοινών όρων και προϋποθέσεων για κάθε Ταμείο και μέσα απ' αυτήν την ισοπέδωση η συμπίεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα ίδια σενάρια προβλέπουν την κατάργηση της 35ετίας με 58 χρόνια, καθώς το όριο ηλικίας θα ανέλθει στα 60, ενώ εξετάζεται και η κατάργηση της 37ετίας χωρίς όρια ηλικίας, ενώ και εδώ θα έχουμε αύξηση στα 39 χρόνια.

Η κυβέρνηση εξετάζει και τη μείωση του βαθμού αναπλήρωσης στο 60% του συντάξιμου μισθού και στην επικουρική στο 20% για όλα τα Ταμεία. Ως συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται ο μέσος μισθός της δεκαετίας από πενταετία που είναι τώρα. Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως στην περίπτωση των μητέρων. Σε μια προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα, θα υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος, όπως έγινε με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης δείχνει και η σπουδή της να «ολοκληρώσει» άρον - άρον το «διάλογο» - απάτη που έστησε στη Βουλή. Ετσι, αύριο θα γίνει η συζήτηση για το δεύτερο κύκλο, με βασικό θέμα την «ενοποίηση» των Ταμείων, ενώ σήμερα συνέρχεται η κυβερνητική επιτροπή, για να εξετάσει θέματα του υπουργείου Απασχόλησης. Με αφορμή το «διάλογο», ΓΣΕΕ και κυβέρνηση συνέχισαν και χτες να παίζουν το ποντίκι με τη γάτα, δημιουργώντας σκηνικό αποπροσανατολισμού. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης, για να επανέλθει στο «διάλογο», ενώ κύκλοι του υπουργείου Απασχόλησης διέρρεαν ότι ο καθένας μπορεί να θέσει όποιο θέμα θέλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ