Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Με επίσχεση εργασίας και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες διεκδικούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων και το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλιά

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο
Με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της δημοτικής αρχής - πρόσκειται στη ΝΔ - η οποία αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αποπληρωμή των δεδουλευμένων (οφείλονται μέχρι και έξι μηνών μισθοί) και μόνιμη και σταθερή εργασία. Μόλις προχτές το βράδυ πήρε την πολιτική απόφαση να μετασχηματίσει τις υπάρχουσες Δημοτικές Επιχειρήσεις σε δύο Κοινωφελείς και μία Ανώνυμη Εταιρεία, εφαρμόζοντας τον αντεργατικό και αντιλαϊκό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τον οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση με τη στήριξη των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Χτες οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στους ΟΤΑ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από άλλους δήμους της Αττικής. Σε συνάντηση με το δήμαρχο Στ. Γεωργόπουλο, έγινε καθαρό ότι η δημοτική αρχή επιμένει στην απόφασή της.

Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας και στο δήμο με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Απόφαση που δίνει απάντηση και στις όποιες προσπάθειες εκφοβισμού, καθώς η αστυνομική παρουσία είναι πλέον καθημερινή έξω από το αμαξοστάσιο του δήμου και στους δρόμους της πόλης, ενώ χτες έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου που ύστερα από απαίτηση της δημοτικής αρχής κήρυξε τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών παράνομες και καταχρηστικές.

Η απόφαση που έλαβε η δημοτική αρχή οδηγεί στη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να απολυθούν. Αλλά και στην πλήρη, πλέον, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και τομέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα στον παιδικό σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης οι γονείς καταβάλλουν τροφεία 250 έως 300 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχει προσχέδιο μελέτης το οποίο προβλέπει μείωση προσωπικού και αύξηση των τροφείων!

Ηδη στο δήμο υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης και προγράμματα stage. Ενας εργασιακός μεσαίωνας που φρόντισε να καλλιεργήσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και που σήμερα τολμά να εμφανίζεται ως όψιμος προστάτης των εργαζομένων.

Συντονισμένη ταξική δράση

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλούν τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Αλλά και να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων για να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονη μεταφορά των εργαζομένων και των υπηρεσιών τους στους δήμους, οι υπηρεσίες να προσφέρονται στους δημότες δωρεάν.

Και σε αυτό τους τον αγώνα οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τους όποιους ισχυρισμούς παρουσιάζουν το πρόβλημα ως νομικίστικο και οικονομίστικο, αποκρύπτοντας τον πολιτικό του χαρακτήρα. Να απορρίψουν τις μεσοβέζικες λύσεις που προτείνονται από τους όψιμους προστάτες τους περί μεταφοράς ορισμένων εργαζομένων στο δήμο και συνέχισης της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Λύσεις οι οποίες προτείνονται και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους, ευνοούν το καθεστώς ομηρίας και καμία σχέση δεν έχουν με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Ε. Μελά, Γ. Μαυρίκος και Λ. Καφαντάρη κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών απαιτώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο 75 εργαζόμενοι (2010-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-01 00:00:00.0)
Στον αέρα 130 εργαζόμενοι δημοτικής επιχείρησης στο Ηράκλειο Αττικής (2008-05-30 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την επιβολή τροφείων (2007-10-25 00:00:00.0)
Στον αέρα και απλήρωτοι (2007-10-10 00:00:00.0)
Η περίπτωση της Νίκαιας (2007-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ