Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βέτο» στις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ

Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό, ζητά με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Την αντίθεσή της στα σχέδια για τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ προβάλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για ανατιμήσεις «φωτιά» πάνω από 20% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κυβερνητικά σχέδια καταδίκασαν με χτεσινές τους ανακοινώσεις τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Από την πλευρά της - μετά το θόρυβο που προκλήθηκε - η κυβέρνηση άρχισε ήδη το παιχνίδι των «εκπτώσεων» προκειμένου να εμφανιστεί και ...φιλολαϊκή!

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να παίρνει την ανηφόρα και τους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους να έχουν στήσει «πανηγύρι» προβλέψεων και εκτιμήσεων για την πορεία της, διέρρευσαν στα ΜΜΕ και οι πληροφορίες που εμφανίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να συμφωνεί γενικά με τις προτάσεις της ΔΕΗ για το ύψος των αυξήσεων. Η διαφοροποίηση της ΡΑΕ αφορά τη σταδιακή επιβολή τους σε τρεις ...ετήσιες δόσεις. Η ΡΑΕ φέρεται επίσης να απορρίπτει τη ρήτρα καυσίμων, παρότι έχει γίνει γνωστό, μέσω της απολογιστικής κυβερνητικής έκθεσης προς την ΕΕ για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, ότι εξετάζει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Απομένει τώρα η κυβέρνηση να ρίξει τον ...πέλεκυ των αυξήσεων, υποκρινόμενη ότι δεν ικανοποιεί πλήρως το αίτημα της ΔΕΗ.

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της για τις μεθοδευόμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της ηλεκτρενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά αυτό το δημόσιο αγαθό (το ηλεκτρικό ρεύμα). Παράλληλα, τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν, όπως και οι συνθήκες εργασίας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η ζωή, είναι κίνδυνος-θάνατος στην κυριολεξία.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει για μια ακόμη φορά τη ριζική του αντίθεση και απαιτούμε να αποσυρθεί αμέσως η πρόταση αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους και στη φτωχή αγροτιά. Αν η ΔΕΗ θέλει να κάνει ανατίμηση, ας την κάνει στο μεγάλο κεφάλαιο, στη μεγάλη βιομηχανία μόνο και αποκλειστικά.

Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και για επίδομα ανεργίας. Να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 12 Δεκέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους οικοδόμους όλης της χώρας να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας και τα κόμματα που τις στηρίζουν, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να ενισχύσουν τους αγώνες, να παλέψουν για την επιτυχία της απεργίας, στις 12 Νοέμβρη, να δώσουν μαζικά αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Η νέα αναμενόμενη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εκτίμηση του ταξικού εργατικού κινήματος ότι η επίθεση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν έχει ημερομηνία λήξης», σημειώνει η Ομοσπονδία και προβάλλει, ανάμεσα σε άλλα, τα αιτήματα για μείωση των τιμολογίων και κατάργηση του ΦΠΑ, των δημοτικών τελών, του φόρου για την ΕΡΤ, επίδομα θέρμανσης για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοχρονιά με νέες ανατιμήσεις (2012-12-28 00:00:00.0)
Πλησιάζει το πρώτο «ηλεκτροσόκ» (2012-12-21 00:00:00.0)
Τώρα το θυμήθηκαν (2006-03-08 00:00:00.0)
ΟΧΙ αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (2003-07-02 00:00:00.0)
Ακριβαίνει ακόμα 5% το ρεύμα (2001-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ