Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών

Κατάμεστη η αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονία στην εκδήλωση για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ίδρυση του ΕΑΜ
Κατάμεστη η αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονία στην εκδήλωση για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ίδρυση του ΕΑΜ
Εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, νέοι κομμουνιστές, φοιτητές, σπουδαστές κι εργάτες, αντάμωσαν το πρωί της Κυριακής για να τιμήσουν τα 66 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, τα 63 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γέμισε ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών που με τη συμμετοχή τους διαμήνυσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Στα χνάρια των προγόνων, αξιοποιώντας τα διδάγματα, τις ένδοξες παρακαταθήκες, οι νεότερες γενιές συνεχίζουν την πάλη για την κοινωνία του μέλλοντος, τη σοσιαλιστική.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠΠ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Χαιρέτισαν ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ και ο Κώστας Κατσιάβαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκαν στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να προχωρήσει στην ίδρυση του ΕΑΜ μαζί με άλλες δυνάμεις. Στο δύσκολο, ανηφορικό και οργανωμένο αγώνα του λαού μας ενάντια στους κατακτητές, που γονιμοποιήθηκε με το όραμα της λαϊκής εξουσίας και εκφράστηκε με την πάλη για τη λαϊκή δημοκρατία στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού και το ρόλο της εργατικής τάξης. «Σε πείσμα των ιδεολογικών και πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, που ισχυρίζονται ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας, ο σοσιαλισμός παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος. Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού αναδύονται από τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Απορρέουν από το γεγονός ότι ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τις υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα της ανθρωπότητας σε ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, όσο κι αν αυτό επιβραδύνεται σήμερα από τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, που κάνει την επιθετικότητα του καπιταλισμού να φαίνεται ανίκητη» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη θεωρία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πρόσθεσε ότι «φυρηλατήθηκε στην ανειρήνευτη πάλη κατά της αστικής ιδεολογίας των διαφόρων ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών θεωριών, θεμελίωσε επιστημονικά το γιατί η κατάσταση της εργατικής τάξης δεν είναι δυνατό να αλλάξει ριζικά με τον αγώνα για μεταρρυθμίσεις»

Και κατέληξε ο ομιλητής τονίζοντας ότι, σήμερα, «τιμή στην Οχτωβριανή Επανάσταση, σημαίνει να προετοιμάζονται οι δυνάμεις της εργατικής τάξης στην προοπτική της τελικής αναμέτρησης. Να οργανώνουμε την πάλη για την προοπτική του σοσιαλισμού».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, μουσικό συγκρότημα, απαγγελίες ποιημάτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ