Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΛΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΛΑΣ
Φωτ.

«Εφυγε» ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΛΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνης. Κηδεύτηκε στις 23 Νοέμβρη 2007 από το νεκροταφείο Καισαριανής.

Γεννήθηκε το 1917 στη Σμύρνη. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, που εγκαταστάθηκε στην Καισαριανή. Από μικρός στη βιοπάλη εργάτης, οικοδόμος. Στα 15 χρόνια γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή παίρνει δραστήρια μέρος στο ΕΑΜικό κίνημα. Το 1943 στη μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης πιάνεται και βασανίζεται στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. Εντάσσεται στον ΕΛΑΣ.

Στις μάχες του ηρωικού Δεκέμβρη 1944, βαριά τραυματισμένος, συλλαμβάνεται. Από τότε επί 20 χρόνια ρίχνεται στις φυλακές. Αποφυλακίζεται το 1964, αλλά το 1967 πιάνεται από τη χούντα και κρατείται εξόριστος στα Γιούρα και τη Λέρο. Στις φυλακές και στην εξορία μαθαίνει γράμματα, αξιοποιεί το χρόνο του, γράφει και αναδείχνεται σε συγγραφέα. Εχει εκδώσει 40 βιβλία (διηγήματα, μυθιστορήματα, χρονικά, ποιήματα, θεατρικά και μελέτες). Το 1983 πήρε το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Εργα του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό. Το έργο του διαπνέεται από τους αγώνες του λαού και τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ