Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Φόροι για το λαό - έργα για το μεγάλο κεφάλαιο

Καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σημειώνοντας ότι δε γίνονται έργα ζωτικής σημασίας για τα λαϊκά στρώματα

«Ψίχουλα» δίνει η διοίκηση του δήμου για πράσινο, σε μια πόλη όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 2 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου
«Ψίχουλα» δίνει η διοίκηση του δήμου για πράσινο, σε μια πόλη όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 2 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου
Αντιλαϊκός προϋπολογισμός, με έργα που δεν εξυπηρετούν τις όλο και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, ψηφίστηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας από την πλειοψηφία της ΝΔ. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε τόσο τον Προϋπολογισμό, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση σε βάρος των εργαζομένων.

Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2008 είναι 834,172 εκατ. ευρώ. Αυξημένος, σε σχέση με το 2007, κατά 17,18%. Να σημειωθεί, όμως, ότι ο προϋπολογισμός του 2007 θα υλοποιηθεί μόλις κατά 57,29%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο οι ανελαστικές δαπάνες, ενώ τα έργα, που είχαν προγραμματιστεί, δεν έγιναν. Για παράδειγμα, στις «Υπηρεσίες Τεχνικών Εργων», για έργα είχαν προγραμματιστεί 55,767 εκατ. ευρώ και μέχρι 31/10/2007 πραγματοποιήθηκαν μόλις 3,223 εκατ. ευρώ! Αξίζει να επισημανθεί ότι, επί του συνόλου του προϋπολογισμού, προβλέπεται μόλις το 1,52% για πράσινο, το 2,9% για αθλητισμό και το 1,26% για κοινωνικά προγράμματα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του 2008 εκτιμάται στα 212,1 εκατ. ευρώ. Από ιδίους πόρους του δήμου πραγματοποιείται μόλις το 22% των έργων, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι είτε με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, είτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, είτε με αυτοχρηματοδότηση (πάρκινγκ) - δηλαδή με μεθόδους ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιπλέον, στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεσπόζουν τα «μεγάλα έργα» τσιμεντοποίησης, όπως είναι ο Ελαιώνας, η Ζώνη του ΟΣΕ, τα Κουντουριώτικα, κλπ. Για παράδειγμα, στον Ελαιώνα - στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων - ο δήμος αποκτά 45.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις, από τα οποία, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του δημάρχου Αθήνας, τα μισά θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή του νέου δημαρχιακού μεγάρου και τα άλλα μισά θα δοθούν για εμπορικές χρήσεις στον ιδιώτη - μεγαλοεπιχειρηματία που θα κατασκευάσει το δημαρχείο...

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Η «Συμπαράταξη» καταψήφισε επί του συνόλου Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό του δήμου. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της παράταξης, «προωθείται η αναμόρφωση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μειωθούν οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξηθούν τα τέλη ή και να μπουν νέα τέλη και φόροι».

Η «Συμπαράταξη» επιπλέον ζητά: Αμεσο διπλασιασμό του ποσοστού που παίρνει η Αυτοδιοίκηση (3,35%) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση καταβολή του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων που φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ. Να σταματήσουν οι δανεισμοί, οι φόροι και τα τέλη. Οπως τονίζεται, «απουσιάζουν παντελώς τόσο στον Προϋπολογισμό όσο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου ουσιαστικοί και ζωτικής σημασίας προγραμματισμοί, παρεμβάσεις και έργα» - όπως, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, απαλλοτρίωσης μικρών και μεγάλων χώρων.

Η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «αποχή» στο Τεχνικό Πρόγραμμα και καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, ενώ η παράταξη του ΣΥΝ καταψήφισε συνολικά την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ