Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΣΝΙΕ
Απροκάλυπτη πριμοδότηση των μεγαλοκλινικαρχών

Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου δήλωσε στη Βουλή ότι δεν κυρώνει τη σύμβαση επειδή δε συντρέχουν οι νόμιμοι λόγοι

Κάτω από την πίεση συγκεκριμένης μερίδας μεγαλοεργοδοτών ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων, η κυβέρνηση αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά και η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου επιβεβαίωσε στην ουσία την καταγγελία, λέγοντας ότι δεν κυρώνει τη σύμβαση επειδή δε συντρέχουν οι νόμιμοι όροι. Ως τέτοιους ανέφερε ότι οι εργοδότες που υπέγραψαν τη σύμβαση δεν απασχολούν το 51% των εργαζομένων του χώρου.

Η Εύα Μελά τόνισε ότι η μη κύρωση της συλλογικής σύμβασης είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους, αφού οι εργοδότες δεν έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις νόμιμες αυξήσεις. Η σύμβαση είπε υπογράφηκε το Μάη και δεν έχει κυρωθεί γιατί τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας έκαναν παρέμβαση αμφισβητώντας τη σύμβαση παρά το ότι την υπέγραψε και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους.

Η παρέμβαση αυτή, τόνισε, έγινε γιατί στη σύμβαση προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν ένα εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ στους εργαζόμενους. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να κυρώσει τη σύμβαση σημαίνει πρακτικά ότι παίρνει θέση υπέρ μιας μικρής ομάδας εργοδοτών και κατά των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών.

Αυθαιρεσία και στο «Ωνάσειο»

Οι εργαζόμενοι στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κάνουν σήμερα στάση εργασίας (7-10 π.μ.) απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης που υπογράφτηκε πριν δυο χρόνια και λήγει σε ένα μήνα. Η Διεύθυνση του ΩΚΚ, αν και εφάρμοσε τη σύμβαση, εντούτοις αρνείται να δώσει το εφάπαξ επίδομα των 500 ευρώ, καθώς και την κατά δέκα ευρώ προσαύξηση της εφημερίας κατ' οίκον, όπως προβλέπει η κλαδική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ