Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Νέα Γενιά»

Κουβαλούσα στον κόρφο ένα θησαυρό και δεν το 'ξερα. Σήκωνα στις παιδικές μου πλάτες ένα μεγάλο βάρος και δεν το 'ξερα. Η Ιστορία είναι βαριά κι ασήκωτη κι όσο περνάν τα χρόνια γίνεται ακόμα βαρύτερη, πλημμυρίζουν οι μνήμες, ανασκαλεύει γεγονότα, παίρνει διαστάσεις, γίνεται το τότε το περασμένο επιχρυσωμένο κι αιματηρό.

Κουβαλούσα τη «Νέα Γενιά» και πού να φανταστώ πως ύστερα από 64 χρόνια θα την ξαναέπιανα στα χέρια μου, εξίσου βαριά κι ασήκωτη περιχαρακωμένη μέσα στο Μύθο. Γιατί η «Νέα Γενιά» το περιοδικό της ΕΠΟΝίτικης Νεολαίας, είναι ένας μύθος, ένας μύθος που ξαναζωντάνεψε.

Μ' έστελναν στις γειτονιές άπραγο αετόπουλο να την πάω σε μιλημένα σπίτια. Καθόμουνα κρυφά σε σκαλιά - στο πλάι μου η μικρότερή μου αδελφή - και την ξεφυλλίζαμε... Δυο παλικαρόπουλα, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, στητά κι όμορφα, ανέβαιναν κάτι σκαλιά κατάφατσα σ' ένα λαμπερό ολοπόρφυρο Ηλιο ατενίζοντας το αύριο με τη χρυσή της Νιότης πανοπλία. Είχανε ένα φωτεινό χαμόγελο, μια έκδηλη χαρά κι ατένιζαν το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Και ήταν βέβαιοι γι' αυτό.

Επλαθα με τη σκέψη μου φανταστικές ιστορίες και ήθελα πολύ να κάνω κι εγώ κάτι σημαντικό και να τους μοιάσω. Φούντωνε η ψυχή μου και μεγάλωνε το μίσος μου για τον καταχτητή που μας στερούσε το ψωμί και την ελευθερία. Θέριευε το μίσος μου για τους ταγματασφαλίτες και τους ύπουλους Χίτες που καιροφυλακτούσαν στις γωνιές να χτυπήσουνε τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, παιδόπουλα τα πιο πολλά, με τα σχισμένα παλιόρουχα και τη φλόγα στα μάτια που πολεμούσανε για τη λευτεριά. Και ξανασκεφτόμουνα τα περήφανα και ηρωικά ΕΠΟΝιτάκια της Μπιζανίου που τα 'βαλαν μ' ένα τσούρμο από δαύτους και πέσανε στεφανωμένα τη Δόξα.

Χτυπούσα την ξένη πόρτα. «Ποιος είναι;» - ακουγόταν μια φωνή από μέσα. Εγώ... Εγώ, σας φέρνω τον «Ριζοσπάστη»... σας φέρνω τη «Νέα Γενιά». Ανοιγαν φοβισμένα μάτια και μ' έβαζαν με προσοχή μέσα..! «Κοίταξες καλά γύρω στο δρόμο;» Με ρωτούσαν! «Δεν έκανα και τίποτ' άλλο, απαντούσα καλά δασκαλεμένος»...

Και να τώρα, ύστερα από τόσα και τόσα χρόνια, αιώνες ατέλειωτοι μου φαίνονται, που ξανάπιασα στα χέρια μου αυτό το ιερό, αυτό το ευλογημένο περιοδικό των παιδικών μου χρόνων και αναμνήσεων, χάρη στην ΚΝΕ, την ΠΕΑΦΕ και τη «Σύγχρονη Εποχή». Και πάλι το ξεφυλλίζω με την κρυφή λαχτάρα της γνώσης και της έρευνας... Πω, πω κάτι ονοματάρες που γράφανε... Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, Μεν. Λουντέμης, Νίκος Καραντηνός, Γιάννης Ρίτσος, Ελλη Αλεξίου, Ρόζα Ιμβριώτη, Γιάννης Στεφανίδης (Σκίτσο), Μάρκος Αυγέρης, Κώστας Βάρναλης, Δ. Σωτηρίου, Κωστής Παλαμάς, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Κώστας Καλαντζής (Θεσσαλός), Θέμος Κορνάρος, Ανταίος, Βασ. Ρώτας, Μέλπω Αξιώτη κ.ά. Κι ο μικρός κι αγαπημένος μου Μίσσα από το Ουράνιο Τόξο την ώρα που έπεφτε χτυπημένος από το βόλι του Γερμανού φασίστα...! Να, γι' αυτό σας λέω πως κρατούσα στον κόρφο μου ένα θησαυρό που δε γνώριζα..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ