Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Αντρέας Τσάκαλης «Το μικρό χωριό της λίμνης» (κοινωνικο-πολιτικό μυθιστόρημα που επανεκδίδεται πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, η οποία διώχτηκε και δικαστικά. Το βιβλίο διαδραματίζεται σ' ένα χωριό που αγωνίζεται ενάντια στα ξένα αφεντικά που εκμεταλλεύονται τη λίμνη του).

-- «Μικρή Αρκτος»: Γκράχαμ Ρομπ «Αρθούρος Ρεμπώ» (μετάφραση Ινώ Ρόζου, επιμέλεια Σπύρος Τσούγκος. Εκτενής, εικονογραφημένη βιογραφία του κορυφαίου «καταραμένου» - Γάλλου ποιητή «της εξέγερσης», όπως τον χαρακτήρισε ο Αλμπέρ Καμί. Τα ποιήματά του - «Το μεθυσμένο καράβι», «Φωνήεντα», «Μια εποχή στην κόλαση» - και τα πεζά του παραμένουν ορόσημα της μοντέρνας ποίησης και συνεχίζουν να μεταφράζονται και να εμπνέουν δημιουργούς όλων των τεχνών, σ' όλο τον κόσμο). Στέλλα Βλαχογιάννη «Η θλίψη του σώματος» (υπεραισθαντική ποιητική συλλογή) και «Ιατρείον ασμάτων (Αποσπάσματα ραδιοφωνικού λόγου)» (εξαιρετικής ευαισθησίας κείμενα - ιστορίες της Στέλλας Βλαχογιάννη από την τρίχρονη ραδιοφωνική εκπομπή της στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ). Αγγέλα Αποστολοπούλου «Δέντρα θαλάσσης ανεπλέκονταν...» (τετράπρακτο σκηνικό, με διαλεγόμενους ήρωες εννέα δέντρα - φωνές του λόγου και της περιπέτειας του ανθρώπου).

-- Δ. Ν. Παπαδήμας: Β. Κ. Γκάθρι «Οι Ελληνες φιλόσοφοι (Από τον Θαλή ως τον Αριστοτέλη)» (μετάφραση - βιβλιογραφία Αντ. Σακελλαρίου. Μελέτη - επισκόπηση της μεγάλης εποχής της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας. Εκτη έκδοση).

-- Καστανιώτης: Κώστας Βάρναλης «Φέιγ βολάν της κατοχής» (επιλογή - επιμέλεια Γιώργος Ζεβελάκης. Ανθολογία 80 περίπου χρονογραφημάτων που δημοσίευσε ο Κ. Βάρναλης στην εφημερίδα «Πρωΐα» στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, με γενικό υπέρτιτλο «Τέχνη και Ζωή». Χρονογραφήματα που εμπνέονταν από την καθημερινότητα του κατακτημένου λαού μας και προσπαθούσαν να τον ανακουφίζουν και να του διδάσκουν την αντοχή και αισιοδοξία). Δημήτρης Σιατόπουλος «Ελ Γκρέκο. Ο ζωγράφος του θεού (Η ζωή του σα μυθιστόρημα)» (μυθιστορηματική βιογραφία του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου). Β. Δ. Αναγνωστόπουλος «Καπέλα στο πέλαγος» (αφήγημα). Κυριάκος Ντελόπουλος «Ο Ακης και οι άλλοι» (μυθιστόρημα). Αντώνης Σουρούνης «Το μπαστούνι» (αλληγορικό παραμύθι για κάθε ηλικία - η περιπέτεια ενός δέντρου που γίνεται τραπέζι).

-- «Αρχιπέλαγος»: Μιχάλης Πιτσιλίδης «Νεοελληνικό Σατιρικό Λεξικό» (πρόλογος Νίκου Δήμου. Χιουμοριστικό λεξικό με λήμματα για τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική πραγματικότητα). Τομ Μποσάν «Ευθανασία (Ηθικές, φιλοσοφικές, ιατρικές και νομικές διαστάσεις)» (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα - Σαμπατάκου, πρόλογος Θεόδωρος Μουντοκαλάκης. Μελέτη - συλλογή άρθρων, με πλούσια ξένη βιβλιογραφία). Θεόδωρος Μουντοκαλάκης «Γύρω από την Ιατρική» (μελέτη).

-- «Επικαιρότητα»: Σέφης Αναστασάκος «Ο Πλαστήρας και η εποχή του» (τρίτομη ιστορική και βιογραφική μελέτη. Ο α΄ τόμος αφορά στα χρόνια 1878-1922, ο β΄ στα χρόνια 1922-1933 και ο γ΄ στα 1933-1953. Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα και βιβλιογραφία).

-- «Αγιος Σπυρίδων (Ο ναός και η λατρεία του στην Κέρκυρα)» (εικονογραφημένο λεύκωμα, σε έκδοση της Μητρόπολης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, με κείμενα για την αρχιτεκτονική και τα κειμήλια του ναού των Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, Πάνου Θεοδωρίδη, Θεμιστοκλή Μουρτζάνου, Γεράσιμου Χυτήρη, Αφροδίτης Αγοροπούλου - Μπιρμπίλη, Γιάννη Σ. Πιερή, Κωνσταντίνου Θύμη, Σπύρου Χρ. Καρύδη, Χρήστου Δεσύλλα).

-- Σάκκουλας: Ανθούλα Παπαδοπούλου «Το επιχειρηματικό απόρρητο» (μελέτη για το σχετικό ελληνικό και διεθνές δίκαιο). Σταμάτη Κουμάνη «Η σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού κατά το Π.Δ. 339/1996» (μελέτη για τον ελληνικό νόμο περί οργανωμένων ταξιδιών, ο οποίος εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία 90/314/ΕΟΚ). Ματίνα Κορδή - Αντωνοπούλου «Η ευθύνη του οπισθογράφου στη συναλλαγματική και στην επιταγή» (νομολογική μελέτη για το οπισθόγραφο σε συναλλαγματικές και επιταγές).

-- Μοναχός Αβακούμ, αγιορείτης: «Η περίπτωση του βιβλίου Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού» (Εκδόσεις Νεκτάριος Παναγόπουλος, Χαβρίου 3 και Κολοκοτρώνη, Αθήνα).

- «Το Δέντρο» (λογοτεχνικό περιοδικό, διπλό τεύχος 157-158, με εξαιρετική και πλούσια ύλη για μεγάλους ξένους συγγραφείς και διακεκριμένους Ελληνες καλλιτέχνες. Περιλαμβάνεται και απόσπασμα του σεναρίου για την ταινία που γυρίζει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ