Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιδράσεις στο απαράδεκτο «λοκ άουτ»

Αντιδράσεις προκαλεί, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης να κηρύξει «λοκ άουτ» προκειμένου να εκβιάσει τους φοιτητές να μην κινητοποιούνται ενάντια στην εφαρμογή αντιδραστικών διατάξεων.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας του πανεπιστημίου αποκαλύπτει το προσχεδιασμένο της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι στην αρχή της προχτεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του ιδρύματος, «κατατέθηκε από τον πρύτανη ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο "... σε περίπτωση παρεμπόδισης ή διακοπής της ομαλής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων (Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων - Σχολών - Συγκλήτου) θα αναστέλλεται άμεσα κάθε εκπαιδευτική διαδικασία...". Το ψήφισμα αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καθώς η συνεδρίαση διεκόπη πριν την καταμέτρηση των ψήφων. Παρ' όλα αυτά, μετά τη διακοπή της διαδικασίας, η πρυτανεία ανακοίνωσε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέχρι την επόμενη σύγκλητο».

Ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας τονίζει ότι: «Η κίνηση αυτή αποτελεί καθαρό εκβιασμό προς τους φοιτητικούς συλλόγους και προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του φοιτητικού κινήματος. Με τη στάση αυτή η Σύγκλητος και ο ενιαίος φορέας διδασκόντων στο Ηράκλειο (που κατέθεσε και σχετικό κείμενο) τάσσεται ξεκάθαρα με την πλευρά της κυβέρνησης και απέναντι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που έχει απορρίψει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο σύνολό της».

Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης απειλεί επίσης με «λοκ άουτ», λόγω των οικονομικών ελέγχων που διενεργούνται στο ίδρυμα και των οικονομικών «ατασθαλιών» που καταλογίζει σε 25 πανεπιστημιακούς του ιδρύματος ο οικονομικός επιθεωρητής κ. Χριστοδουλάκης. Η πρυτανεία χαρακτηρίζει την κίνηση του επιθεωρητή «αυθαιρεσία» που «οδηγεί στην ακυβερνησία» το ίδρυμα και δηλώνει ότι το πανεπιστήμιο θα «υπερασπιστεί τη νομιμότητα της πολιτικής του»... φρασεολογία που παραπέμπει ευθέως σε ένα ίδρυμα που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Αυτό το χαρακτήρα του ιδρύματος φαίνεται ότι θέλουν να υπερασπιστούν με τις αποφάσεις για «λοκ άουτ» ενάντια στις κινητοποιήσεις και την απόφαση που ήταν «στα σκαριά» για πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι που θα φυλάει το πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ