Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικοί «Σκλάβοι στα δεσμά τους»

Από τα γυρίσματα της ταινίας
Από τα γυρίσματα της ταινίας

Το «κύκνειο άσμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» (1922) μεταφέρει στον κινηματογράφο ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης. Τα γυρίσματα στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν. Ακολουθούν (Γενάρης) γυρίσματα στην Κέρκυρα, όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Το σενάριο συνυπογράφουν οι: Τώνης Λυκουρέσης, Γιάννης Μαρούδας, Μαρία Βαρδάκα.

Το μυθιστόρημα παρακολουθεί το πέρασμα από την αριστοκρατική στην αστική τάξη, μέσα από την αρχοντική οικογένεια των Οφιομάχων στην Κέρκυρα, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο πατέρας, σπάταλος όπως απαιτεί η τάξη του, οδηγεί την οικογένεια σε χρεοκοπία. Τα παιδιά αναζητούν ένα πλούσιο γάμο για να «σωθούν». Εξαίρεση η Ευλαλία, η μεγάλη κόρη, που είναι ερωτευμένη με τον ρομαντικό διανοούμενο Αλκη Σωζόμενο. Αλλά ο πλούσιος γιατρός και βουλευτής, Αριστείδης Στεριώτης, την ερωτεύεται, τη ζητά από τον πατέρα της, που νομίζει ότι βρίσκει «σανίδα σωτηρίας». Αλλά η οικονομική συναλλαγή δεν προσφέρει ούτε χρήμα ούτε ευτυχία στην οικογένεια των Οφιομάχων. Τίποτα δεν αποτρέπει τον ξεπεσμό και την καταστροφή.

Για τον σκηνοθέτη, «η άνοδος μέσα από την πτώση σηματοδοτεί τη μοίρα των ηρώων. Δε με ενδιαφέρει να σκηνοθετήσω μια ταινία εποχής που να αναλωθεί στη μουσειακή καταγραφή μιας αριστοκρατικής οικογένειας, αναπαριστώντας τους κώδικες συμπεριφοράς της εποχής. Διεκδικώ να φωτίσω την προσωπικότητα και την ψυχική κατάσταση των ηρώων μέσα από ένα σύγχρονο ερμηνευτικό ύφος, θεωρώντας ότι αντίστοιχες φιλοδοξίες και συγκρούσεις σημαδεύουν και το σήμερα».

Παίζουν: Γιάννης Φέρτης - κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος. Δήμητρα Ματσούκα, Ακης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Ειρήνη Ιγγλέση, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Σπάνιας, Μαριέττα Σαββάνη, Γιώργος Βούτος, Απόστολος Πελεκάνος.

Δ/νση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρείζη. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου. Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Υψηλάντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ