Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
90χρονη «αρυτίδωτη νεότητα»

Μεγάλη επιτυχία είχε η αφιερωμένη στην επιθεώρηση εκδήλωση του ΣΕΗ

Στιγμιότυπο της αφιερωμένης στην επιθεώρηση γιορτής του ΣΕΗ
Στιγμιότυπο της αφιερωμένης στην επιθεώρηση γιορτής του ΣΕΗ
Τα 90 χρόνια «αρυτίδωτης νεότητας» γιόρτασε προχτές το βράδυ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στην «Ημέρα του Ηθοποιού» που ήταν αφιερωμένη στην επιθεώρηση. Μεγάλος απών το ΥΠΠΟ, καίτοι η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του. Εχουμε δει κατά καιρούς υπουργούς Πολιτισμού παρόντες για να δίνουν βραβεία σε «γκλαμουράτες» εκδηλώσεις. Οι επιλογές του το χαρακτηρίζουν.

Στο κατάμεστο από καλλιτέχνες, εκπροσώπους κομμάτων και κόσμου, «Παλλάς», ο χρόνος γύρισε στην αφετηριακή χρονολογία 1894, τότε που πρωτοεμφανίστηκε η επιθεώρηση. Την εκδήλωση άνοιξε η Καίτη Ιμπροχώρη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Με απλότητα και ποιητικότητα η πρόεδρος του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη γιορτή του σωματείου που κλείνει «90 χρόνια αρυτίδωτης νεότητας» -όπως είπε- «με τα νέα μέλη παρόντα και δραστήρια ενάντια στην απαξίωση, την ταπείνωση, την αλλοτρίωση. Σβήνουμε τα 90 κεράκια με περηφάνια... Γιατί είναι 90 χρόνια αγώνων, όχι μόνο εργασιακών, αλλά και κοινωνικών».

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, στην ομιλία του, εξήρε τη γενιά των ηθοποιών της επιθεώρησης που ανήκουν «σε μια μεγάλη και γενναία παράδοση», που, οι περισσότεροι αυτοδίδακτοι, έμαθαν την τέχνη πάνω στη σκηνή από συναδέλφους τους. Εκείνους που κατάφερναν μέσα σε δέκα λεπτά να κλέψουν την παράσταση, νούμερο το νούμερο. «Μπορεί» - είπε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος - «επιθεώρηση να είναι δάνεια, άλλωστε τι δεν είναι δάνειο στην Ελλάδα, αλλά κατάφερε να πολιτογραφηθεί ως ελληνικό είδος. Εγινε ιθαγενές και το κατεξοχήν πολιτικό έργο».

Κι όταν τα φώτα έσβησαν, η μουσική άρχισε και οι «ήρωες» εμφανίστηκαν στη σκηνή. Ο χρόνος ακροβατούσε ανασκαλεύοντας τη μνήμη, φέρνοντας το άρωμα εποχών διαφορετικών και συνάμα ίδιων. Οι εποχές αλλάζουν, αλλά κάποια πράγματα μένουν τόσο απελπιστικά ίδια, που αν δεν υπήρχε το χιούμορ δύσκολα θα τα αντιμετωπίζαμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως για την εκδήλωση δούλεψαν πάρα πολλοί και με πολύ κέφι. Συμμετείχε η ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Επιλογή κειμένων: Λίλα Μαράκα, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ιλια Λαδικού, Μάνος Σειραγάκης. Σκηνικά Αντώνης Χαλκιάς, κοστούμια Νίκος Αδειλίνης, χορογραφίες Νικόλ Κοκκίνου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια, τα συνδετικά κείμενα και η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Καλατζόπουλου. Πενήντα ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, καταξιώνοντας για άλλη μια φορά την αναβίωση του παλιού θεσμού της «Ημέρας του Ηθοποιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ