Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Συνεργασία δίχως τις μεσολαβήσεις άλλων...

Προεκλογική εμφάνιση του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στο μεγάλο συγκρότημα υδροηλεκτρικής ενέργειας «Ντζέρνταπ», κάπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου, ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέλεξε να κάνει χτες την πρώτη του δημόσια προεκλογική εμφάνιση. Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου δεν ήταν παρά μια «αφορμή» με συμβολική αναφορά στις σημαντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης μιας χώρας, που από τον Απρίλη έως τον Ιούνη του '99 βομβαρδιζόταν ανελέητα από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη.

Ετσι, χτες, περίπου δύο βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, και μπροστά σε πλήθος πολλών χιλιάδων ατόμων, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» σε «ξένους προδότες που εργάζονται σε βάρος της χώρας», σε κόμματα της αντιπολίτευσης «που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις γενναίες προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας» και σε υπερδυνάμεις «που ανακατεύονται στα Βαλκάνια επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών». Δεν παρέλειψε δε να απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα σε όσες χώρες της Βαλκανικής χαράσσουν την εξωτερική τους πολιτική με γνώμονα τις εκάστοτε επιθυμίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής «να συνεργαστούν πάνω στη βάση αμοιβαίων σχέσεων δίχως τις παρεισφρήσεις και τις μεσολαβήσεις άλλων»...

«Να η απάντησή μας στη βία και στην αδικία! Να η απόδειξη της ανωτερότητας του πολιτισμού του έθνους μας, του αήττητου και αδάμαστου από το κακό... Πιστεύω ότι ο λαός μας θα είναι τώρα πολύ περισσότερο ικανός να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στα συμφέροντά μας και στα συμφέροντα άλλων, να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στους ήρωές μας και στους ξένους προδότες», είπε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελάχιστα δευτερόλεπτα προτού πατήσει το διακόπτη λειτουργίας της νέας μονάδας ενέργειας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναφέρθηκε εκτενώς και με εγκωμιαστικά λόγια στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ΟΔ Γιουγκοσλαβίας λέγοντας, επί παραδείγματι: «Ο ηρωισμός των οικοδόμων μας είναι απαράμιλλος... Είναι η περηφάνια του έθνους μας και τους συγχαίρω για τα μεγάλα επιτεύγματά τους εν μέσω κυρώσεων και παρά τις αναρίθμητες πιέσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πολιτικούς αντιπάλους του λέγοντας ενδεικτικά πως «την ώρα της μεγάλης μας δοκιμασίας, υπάρχουν εκείνοι που επιχειρούν να υποβαθμίσουν, να αγνοήσουν και να περιγελάσουν το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, με τρόπο που τελικά φανερώνει τη δική τους κατωτερότητα και αδυναμία»...

Αντίθετα με τις προβλέψεις ξένων πολιτικών παρατηρητών που ανέμεναν σκληρότερες επιθέσεις από το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, η ομιλία του Μιλόσεβιτς κυμάνθηκε σε μάλλον χαμηλούς τόνους ενώ ο ίδιος δε φάνηκε να «παρασύρεται» από το πλήθος των πολλών χιλιάδων επευφημούντων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί από αρκετές παρακείμενες περιοχές για να τον ακούσουν. Τα αριθμητικά στοιχεία για το πλήθος των συγκεντρωμένων ήταν συγκεχυμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες οι ανταποκριτές του «Ασοσιέιτεντ Πρες» εκτιμούσαν πως το πλήθος των συγκεντρωμένων έφθανε τα 10.000 άτομα, ενώ οι δημοσιογράφοι του «Γερμανικού Πρακτορείου» έκαναν λόγο για 100.000 άτομα!

Η νέα μονάδα ενέργειας που εγκαινιάστηκε χτες στις όχθες του Δούναβη, είναι η «τελευταία λίθος» με την οποία ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο συγκρότημα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία. Ολο το συγκρότημα - που αποτελείται από ένα φράγμα, δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα σύστημα για τη βελτίωση των συγκοινωνιών στο Δούναβη - χρειάστηκε 36 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο λόρδος Ράσελ - Τζόνσον «προβλέπει επέμβαση» Μιλόσεβιτς

Δεν έλειψαν οι βολές κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που άρχισε χτες στο Ζάγκρεμπ. Ο προεδρεύων του σώματος, Βρετανός λόρδος Ράσελ - Τζόνσον «προέβλεψε» πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δε θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές σε περίπτωση ήττας του.

«Μην έχετε ουδεμία ψευδαίσθηση πως ο Μιλόσεβιτς θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί στις προσεχείς εκλογές. Ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του την ήττα... Ο τεράστιος μηχανισμός καταστολής που διαθέτει είναι έτοιμος να επέμβει εάν οι ψήφοι απογοήτευσης και αγανάκτησης είναι παρά πολλοί για να ακυρωθούν με νοθεία», είπε σε σημείο της ομιλίας του ο λόρδος Ράσελ - Τζόνσον, προσθέτοντας πως «ο λαός της Σερβίας και ολόκληρος ο κόσμος κρατούν την αναπνοή τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν ως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών».

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά εξ ολοκλήρου την πορεία του λεγόμενου «Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» συμμετέχουν πρόεδροι Κοινοβουλίου από διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από περίπου 40 χώρες.

Ο Μπόμπο Χόμπαχ, επικεφαλής συντονιστής του «Συμφώνου Σταθερότητας», δεν παρέλειψε να επικρίνει και αυτός τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, λέγοντας πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «έχει κτίσει ένα τείχος γύρω από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο οποίο έχει εγκλωβιστεί ο σερβικός λαός». Ο ίδιος παρατήρησε πως «οι Σέρβοι δεν έχουν βιώσιμο μέλλον με ηγέτη τον Μιλόσεβιτς και κάλεσε Σέρβους και Μαυροβούνιους να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους με σοφία» (!).

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Αντριαν Σέβεριν, ανέφερε πως η «Σερβία δεν είναι μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας εξαιτίας του καθεστώτος Μιλόσεβιτς», ισχυριζόμενος πως η λύση για όλο αυτό το ζήτημα «βρίσκεται επίσης στο Βελιγράδι εάν κατά τις επικείμενες εκλογές ηττηθεί ο σημερινός Πρόεδρος».

Με σύλληψη απειλεί η ΚΦΟΡ...

Μέσα στους πολλούς που «θυμήθηκαν» χτες το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, ήταν και ο διοικητής της ΚΦΟΡ, Ισπανός στρατηγός, Χουάν Ορτούνο. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις στελέχους του σερβικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος» για πιθανή εμφάνιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο, ο διοικητής της ΚΦΟΡ δήλωσε: «Θα είμαι πολύ ευτυχής αν τελικά αποφασίσει να έρθει, και μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλιά μας, που είναι να τον συλλάβουμε διότι έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης».

Ο Ορτούνο έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους καθώς οι πυροτεχνουργοί της ΚΦΟΡ στην Πρίστινα, κατέστρεφαν με εκρήξεις όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά που κατασχέθηκαν από Κοσσοβάρους Αλβανούς και Σέρβους τους περασμένους μήνες.

Αν και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μιλόσεβιτς θα διακινδυνεύσει τη σύλληψη μεταβαίνοντας στο Κόσσοβο, θεωρείται εντούτοις πως ορισμένοι στο ΝΑΤΟ ξανασκέφτονται την όλη υπόθεση και ιδιαίτερα την πιθανότητα επιχείρησης σύλληψης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου συνοδεία βαριάς οπλισμένης ομάδας σωματοφυλάκων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας... Είναι, πάντως, σίγουρο πως λίγο πριν αλλά και μετά την περίοδο διεξαγωγής των εκλογών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του αναμένοντας την άφιξη αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών...

  • Ωρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις Ορτούνο, βρέθηκε δολοφονημένος ο διευθυντής της υπηρεσίας ανοικοδόμησης και ανάπτυξης του Δήμου της Πρίστινας, Κοσσοβάρος Αλβανός, Ρετζέπ Λούτσι. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως ο Λούτσι, που δέχτηκε βροχή από σφαίρες στο στήθος, δολοφονήθηκε δύο βδομάδες μετά την υλοποίηση ενός προγράμματος για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ