Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΤΕΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Γενάρη

Εκρηκτικά τα προβλήματα των ΤΕΙ, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τα ιδρύματα στην πλήρη υποβάθμιση, σημείωσε το Συντονιστικό σε συνέντευξη Τύπου

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης θα είναι για τα ΤΕΙ η Παρασκευή 11 Γενάρη με τους σπουδαστές να βγαίνουν στο δρόμο, δηλώνοντας ότι δε δείχνουν «καμία ανοχή» στην κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα. «Εχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε», δηλώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ, που καλεί τους συλλόγους όλης της χώρας να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται εκείνη την ημέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας, οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού περιέγραψαν το τοπίο υποβάθμισης και εγκατάλειψης των ΤΕΙ. Οπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, οι σπουδαστές μπαίνουν στα ΤΕΙ με όνειρα και προοπτική, όμως η κατάσταση που επικρατεί, οδηγεί το 50% από αυτούς να μην μπορεί να πάρει πτυχίο στην ώρα του, ενώ ένα 20% εγκαταλείπει τελείως τις σπουδές. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, όπως τονίστηκε, βγαίνουν με πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 500-600 ευρώ, ανασφάλιστοι και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η καθημερινότητα στα ΤΕΙ είναι εκρηκτική. Χαρακτηριστικά σήμερα, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και πριν από εξεταστική, σε μια σειρά τμήματα δεν έχουν δοθεί βιβλία, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές.

Το τοπίο της υποβάθμισης (που συνεχίζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό του 2008) έρχεται να συμπληρώσει η πρόσφατη εξέλιξη με την επαγγελματική εξίσωση των ΤΕΙ και των ΚΕΣ με την κοινοτική οδηγία 36/05, που έρχεται να ισοπεδώσει τα ΤΕΙ και να τα κάνει ιδρύματα β΄ κατηγορίας. Οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι στόχος της κυβέρνησης και των συμμάχων της, που υπηρετούν την ίδια πολιτική, είναι να παίρνουν σκόρπιες γνώσεις, με τα προγράμματα σπουδών να μετατρέπονται σε προγράμματα κατάρτισης, ώστε αύριο οι απόφοιτοι να είναι ακόμα πιο «φτηνοί», ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμοι από τις επιχειρήσεις.

Η διέξοδος στο δυνάμωμα της πάλης

Οπως σημείωσαν χτες οι σπουδαστές, η διέξοδος από αυτή την κατάσταση βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης, για τη διεκδίκηση 15% από τον προϋπολογισμό για την παιδεία και γενναία χρηματοδότηση των ΤΕΙ, ώστε οι σπουδές να είναι δωρεάν για όλους. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι σήμερα ένας σπουδαστής πληρώνει 500-600 ευρώ το εξάμηνο για να μπορεί να σπουδάσει, πέρα από τα έξοδα για σίτιση και ενοίκια, καθώς το πρόβλημα της στέγασης είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Λεκανοπέδιο, όπου δεν υπάρχουν εστίες.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ καλεί σε αγώνα για πτυχία με αξία, για ολόπλευρη μόρφωση, για επαγγελματική κατοχύρωση και επαγγελματική προοπτική όλων των αποφοίτων των ΤΕΙ. Καλεί να διεκδικήσουν οι σπουδαστές ολόπλευρη γνώση και θεωρητική και πρακτική, κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύστημα δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση. Ζητά επίσης μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών οι οποίοι ξεπερνούν το 45%.

Μπροστά στα συλλαλητήρια καλεί να προχωρήσουν οι σύλλογοι σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα για την επιτυχία της κινητοποίησης, να διοργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ