Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Θέλει να επιβάλλονται φόροι για να λυθεί το πρόβλημα

Τη λύση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων μέσα από την άσκηση φορολογικής εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αναζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ενώ την ίδια ώρα παραιτείται από τη διεκδίκηση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από τα δημοτικά ταμεία, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Οι αιρετοί που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ επιμένουν - όπως επιβεβαίωσε και το πρόσφατο ετήσιο συνέδριό τους, στην Κυλλήνη - στο «αίτημά» τους να διαχειρίζονται οι δήμοι φόρους, στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας του θεσμού και της ικανότητας προγραμματισμού. Πρόκειται για μια «καραμέλα» που συνοδεύει το εν λόγω αίτημα, χωρίς αντίκρισμα στην πράξη, καθώς την ίδια ώρα οι αιρετοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δέχονται το βασικό κορμό της διοικητικής δομής που θα «πρέπει» να έχει η χώρα, και αυτός λέει ότι η Αυτοδιοίκηση εκτελεί αρμοδιότητες που χαράσσει το επιτελικό κράτος - στρατηγείο.

Σαφή απάντηση στα δύο αυτά επιχειρήματα έδωσε, στη διάρκεια του συνεδρίου εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος: «Για ποια ανεξαρτησία γίνεται λόγος όταν σε όλους είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού και εκτελεί πολιτικές που το κεντρικό κράτος της επιβάλλει; Προγραμματισμός άραγε δεν μπορεί να γίνει με έσοδα της ΤΑ, όταν είναι ένα σταθερό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρειάζεται φορολογική εξουσία;»

Συνεχίζεται η παρακράτηση

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους για το 2008 προϋπολογίζεται να αγγίξει μόλις το 3,35% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αν αφαιρεθούν τα χρήματα που προορίζονται για τον «Θησέα», το ποσοστό μειώνεται σε 2,92%. Την εξευτελιστική επιχορήγηση συνοδεύει νέα παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων των δήμων, η οποία για το 2008 προϋπολογίζεται να φτάσει τα 244,73 εκατομμύρια ευρώ.

Παρολ' αυτά, η ΚΕΔΚΕ δηλώνει ικανοποιημένη με την κυβερνητική πρόβλεψη να αποδοθεί το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ ως παρακρατημένα από το 1997 έως το 2003. Τα υπόλοιπα, πάνε περίπατο. Το σύνολο των παρακρατημένων, όμως, από το 1990 έως το 2007 ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ, σε ονομαστικές τιμές.

Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων. Πρόκειται για αυτούς που δαπανήθηκαν για την άσκηση από τους δήμους των μεταφερθεισών κρατικών αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, οι δήμοι μόνο για τα έτη 2003 έως 2007 δαπάνησαν για τις αρμοδιότητες αυτές 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσα φέρεται τώρα η κυβέρνηση να επιστρέφει ως παρακρατημένα.

Την ίδια ώρα, δρομολογείται η τροποποίηση του νόμου 1828 που θεσμοθέτησε την κρατική χρηματοδότηση, τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Συγκεκριμένα, προτείνεται η συμμετοχή στους ΚΑΠ του 10% των φορολογικών εσόδων του ΦΠΑ. Επίσης, η συμμετοχή στους ΚΑΠ του 20% των εσόδων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. «Αν παρουσιάζουν κόπωση, όπως λέγεται, οι πόροι του 1828, αυτό έχει την ερμηνεία του. Ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων παρουσιάζει πρόβλημα λόγω της μείωσης της φορολογίας των ΑΕ από το 45% σε 25%. Διαμορφώνεται τώρα το αίτημα για 10% του ΦΠΑ, δηλαδή ποσοστό από την αύξηση των έμμεσων φόρων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και μάλιστα έχουμε αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Δηλαδή, ζητούμε να πάρουν οι δήμοι ποσό από την αύξηση των εσόδων του κράτους, από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Χρ. Τέγος.

Ο ίδιος καταθέτοντας τις θέσεις της ΔΑΣ τόνισε: «Αντί οι αιρετοί να ζητούν να περιοριστούν οι φόροι που επιβάλλονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, να ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι, επιζητείται η ανάθεση φορολογικής εξουσίας για να λειτουργήσει η ΤΑ σαν σωστός και αποτελεσματικός εφαρμοστής του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Είναι ανάγκη για μας να καταδικαστεί αυτή η κατεύθυνση και να αναδειχτεί η ουσία της που είναι η υποκρισία ότι δήθεν στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος η ΤΑ μπορεί να αυτονομηθεί, να βγει έξω από τη λογική, τους σκοπούς και τους στόχους των κεντρικών κρατικών δομών και ό,τι αυτές αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ