Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με μανδύα «επιστημονικό»...

Το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg», εκπόνησε μια μελέτη για τη γυναικεία απασχόληση και τη γυναικεία «επιχειρηματικότητα». Τη σύνοψη αυτής της μελέτης προώθησε στη δημοσιότητα το «Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων». Πρόκειται για ένα εκλεκτό παράδειγμα του πόσο μπορεί να εκφυλιστεί η πανεπιστημιακή έρευνα, όταν μοναδικός της σκοπός είναι να απολογηθεί για το σύστημα...

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, λοιπόν, «οι κύριες επιλογές των νέων γυναικών για ΑΕΙ είναι προς την κατεύθυνση θεωρητικών ή και διάφορων σπουδών, που συνδέονται με κορεσμένα επαγγέλματα και έχουν περιορισμένες διεξόδους στην αγορά εργασίας (...) Η παραπάνω διαπίστωση, σε συνδυασμό με τις ανασταλτικές καταστάσεις της μητρότητας, εξηγεί γιατί η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων γυναικών είναι πολύ υψηλότερη απ' αυτή των ανδρών». Με άλλα λόγια, φταίνε οι ίδιες οι γυναίκες για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, επειδή δεν κάνουν τις σωστές επιλογές (επειδή επηρεάζονται από τα «παραδοσιακά, πατριαρχικά στερεότυπα», όπως λέει παρακάτω)!

«Η μητρότητα δύσκολα συνδυάζεται με υψηλό επαγγελματισμό, πιστεύει το 82% των ερωτηθέντων», σημειώνεται παρακάτω στην «έρευνα», σα να πρόκειται για μια λαθεμένη αντίληψη βαθιά ριζωμένη στα μυαλά των γυναικών ...και όχι για ένα γεγονός που οφείλεται στην παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας, στην έλλειψη πρόνοιας για τη μητέρα και το παιδί. Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι και ελάττωμα το να κάνεις παιδί!

Οταν αντιμετωπίζεται η αυξημένη ανεργία των γυναικών ως ένα πρόβλημα ...«αντιλήψεων», τότε είναι επόμενο και τα «μέτρα» που προτείνονται να απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ετσι, η μελέτη προτείνει παρεμβάσεις «σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, για να αποφορτιστεί ο παραδοσιακός διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία (...) προβολή προτύπων επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών από τα ΜΜΕ (...) καθιέρωση βραβείου γυναικείας επιχειρηματικότητας», επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και ευνοϊκά δάνεια... Ούτε κουβέντα όμως για ολοκληρωμένο και επαρκές σύστημα δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών, για εξασφάλιση της εργασίας των γυναικών που μένουν έγκυες, για κρατικό σύστημα φροντίδας των ηλικιωμένων κ.ο.κ.

Κι όλη αυτή η μελέτη έχει ντυθεί με το μανδύα της «επιστημονικότητας»...


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ