Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η δολοφονία της Μπούτο προκαλεί ντόμινο εξελίξεων

Λίγο μετά το χτεσινό μακελειό στο Πακιστάν

Associated Press

Λίγο μετά το χτεσινό μακελειό στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στην «πόλη του στρατού», τη Ραβαλπίντι, μόλις 12 ημέρες πριν τις εκλογές, δολοφονήθηκε χτες η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο. Μία δολοφονία που σε μηδενικό χρόνο παρέδωσε στο χάος το έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό Πακιστάν.

Η Μπεναζίρ Μπούτο δέχτηκε τρεις σφαίρες στο λαιμό και το στήθος τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό της μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης. Αφού την πυροβόλησε, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, με αποτέλεσμα ακόμη 15 έως και 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Μπούτο έχασε τη ζωή της πριν καν φτάσει στο νοσοκομείο. «Εγινε μάρτυρας» διακήρυξε το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου και προκάλεσε κυριολεκτικό ξέσπασμα οργής στο ίδιο το Πακιστάν.

Οπαδοί της Μπούτο επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες, λεωφορεία, τρένα... Τα βίαια επεισόδια επεκτείνονται συνεχώς στο Πακιστάν και μέχρι τώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους, στο Καράτσι, στη Λαχώρη και την επαρχία Σιντ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το Πακιστάν τις στρατιωτικές δυνάμεις μετά τα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Από το Ισλαμαμπάντ ο Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ηρεμία. Ο Πακιστανός πρόεδρος - δικτάτορας κάλεσε έκτακτη σύνοδο κυβέρνησης και στρατού για το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Κατηγόρησε δε για την επίθεση «τρομοκράτες» και δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες καταπολέμησής τους. Ανάλογα σενάρια για δράση μελών της «Αλ Κάιντα» έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά για τις συνθήκες που συνέβη η εν ψυχρώ δολοφονία.

O έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υποσχέθηκε στους Πακιστανούς «να διεξάγει τον πόλεμό τους», δήλωσε ότι το κόμμα του θα μποϊκοτάρει τις εκλογές της 8ης Γενάρη και κάλεσε τον Μουσάραφ να παραιτηθεί. Νωρίτερα χτες έγινε βομβιστική επίθεση με 4 νεκρούς και σε συγκέντρωση οπαδών του Σαρίφ.

Διεθνής κατακραυγή

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο συνάντησε την καταδίκη σε όλο τον κόσμο, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το ξέσπασμα ταραχών και βίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων καταδίκασε ομόφωνα την δολοφονία. Την καταδίκη τους εξέφρασαν οι ηγέτες χωρών της ΕΕ. «Κτηνωδία» χαρακτήρισε τη δολοφονία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους καταδίκασε τη «δειλή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση λέγοντας ότι είναι έργο «δολοφόνων εξτρεμιστών που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία». O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το θάνατο της Μπούτο «βάρβαρη τρομοκρατική πράξη» που αποτελεί πρόκληση των δυνάμεων της τρομοκρατίας κατά του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας.

Τέλος, με ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σύμφωνα με την εφημερίδα «Hindu» και το «Indianews» καταδίκασε «την άνανδρη επίθεση από τις δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν».

  • Τη δολοφονία της Πακιστανής πολιτικού καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ο ΣΥΝ. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας καταγγέλλει την εν ψυχρώ εκτέλεση της Μπ. Μπούτο ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα της χούντας του Μουσάραφ, και δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι: «αυτή η πρόκληση κατά των δημοκρατικών ελευθεριών δεν πρέπει να περάσει».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ