Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για ένα κομμάτι ψωμί...

Στα σύγχρονα τσιφλίκια δουλιά «ήλιο με ήλιο». Κάποιους στο τέλος της σεζόν τους περιμένει το περιπολικό...
Στα σύγχρονα τσιφλίκια δουλιά «ήλιο με ήλιο». Κάποιους στο τέλος της σεζόν τους περιμένει το περιπολικό...
Η πραγματικότητα για χιλιάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα μας είναι η εξής: Εργάζονται ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί. Ισα - ίσα για να επιβιώνουν, και να είναι σε θέση «να πάρουν τα πόδια τους» να πάνε πάλι στη δουλιά. «Δέσμιοι» του φόβου της απέλασης, της φυλάκισης και της απόλυσης, δουλεύουν και ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Κάποιοι θησαυρίζουν από τη «μαύρη», ανασφάλιστη και ατέλειωτη εργασία τους.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, μα για χιλιάδες μετανάστες εργάτες, σε επαρχία και αστικά κέντρα, σε οικοδομές, εργοστάσια και γεωργικές καλλιέργειες.

Ο «Ρ» κατά καιρούς έχει βρεθεί σε τόπους δουλιάς και διαμονής των μεταναστών εργατών και έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας τις απάνθρωπες συνθήκες, στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στα ...τσιφλίκια της Ηλείας

Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες, περίπου 2.500 μετανάστες στις υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Βουπρασίου της Ηλείας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Περίπου 40 μεγαλοπαραγωγοί (από 200 στρέμματα και άνω) έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 40.000 στρέμματα και στη δούλεψή τους χιλιάδες εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, ενώ υπάρχουν και λιγοστοί Βούλγαροι, Αλβανοί, Ινδοί και Ρουμάνοι.

Αμείβονται με 23,5 ευρώ για δουλιά 7 ωρών από τις 6.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και με 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τους 45 βαθμούς. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στην ύπαιθρο. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μεγαλοπαραγωγοί προσέλαβαν από την αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς (Μάρτης) μετανάστες εργάτες γης χωρίς άδεια παραμονής και στη συνέχεια με το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς (Σεπτέμβρης) ειδοποιούσαν την αστυνομία για το χώρο παραμονής τους κι ακολουθούσε η σύλληψη και απέλαση.

Σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» και τρομοκρατία

Από τα χαράματα στην αναζήτηση για το μεροκάματο, με οποιοδήποτε... κόστος. Καθισμένοι σε πάρκα και πλατείες, γνωστές «πιάτσες» για το μεροκάματο. Η ανάγκη τους είναι μεγάλη, «χαρτιά» δεν έχουν, οπότε προσφέρουν την εργατική τους δύναμη σχεδόν τσάμπα. Για ένσημα; ούτε λόγος.

Ο «Ρ» βρέθηκε πρόσφατα στο γνωστό «σκλαβοπάζαρο» του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω. Δεκάδες μετανάστες, οι περισσότεροι Ιρακινοί και Κούρδοι, «στημένοι» από τα χαράματα, περιμένουν το αυτοκίνητο που θα περάσει να τους πάρει για δουλιά. Οπου και να απευθυνθούν, όπου και να αναζητήσουν διέξοδο, πέφτουν πάνω σε «τείχος». Δεν μπορούν να γίνουν νόμιμοι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα ένσημο. Είναι υποχρεωμένοι να «επιλέξουν»: Ή ανασφάλιστη δουλιά, ή καθόλου δουλιά. Προσπαθούν για χρόνια να νομιμοποιηθούν και οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Αυτό τους εμποδίζει ακόμα και να ταξιδέψουν στις χώρες τους να δουν τις οικογένειές τους.

Οταν εμφανίζεται το αυτοκίνητο του εργολάβου, «στριμώχνονται» για το μεροκάματο. Για 20, το πολύ 30 ευρώ, κι αυτά «μαύρα». Η εξαθλίωση δεν έχει όρια. Κοιμούνται μέχρι και 20 άτομα σε ένα δωμάτιο...

Πριν από μερικές βδομάδες, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε μετανάστες. Μπήκαν στα σπίτια τους και τους ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο μεταναστών.

Αγριες επιθέσεις

Το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις σε μετανάστες, είτε από ομάδες ρατσιστών, είτε από τις δυνάμεις καταστολής, αυξάνονται. Παρουσιάζουμε ορισμένες μόνο από αυτές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες:

  • Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα χάνει τη ζωή του στην Καλαμαριά μετά από καταδίωξη. Μάρτυρες και ομοεθνείς του κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή ότι οι δύο άνδρες που τον καταδίωξαν ήταν αστυνομικοί.
  • Στις 8 Νοέμβρη, συνοροφύλακας πυροβόλησε και σκότωσε, με μια σφαίρα στην πλάτη, 45χρονο Αλβανό μετανάστη, που μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες του είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας, αναζητώντας μεροκάματο.
  • Τέλη Σεπτέμβρη, μετανάστης μικροπωλητής στην Αθήνα πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δημοτικούς αστυνομικούς.
  • Στις αρχές Οκτώβρη, ομάδα οπλισμένων ρατσιστών επιτέθηκε σε Πακιστανούς σε παραπήγματα στου Ρέντη, τρεις φορές μέσα σε μία βδομάδα.

Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ