Τρίτη 1 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2008
Αλυσιδωτές ανατιμήσεις και χαράτσια σε βενζίνες - ακίνητη περιουσία

Στάσιμο το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους. Νέο κύμα ανατιμήσεων σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης από την 1η του Γενάρη

Σφοδρή επίθεση επιφυλάσσει η κυβέρνηση στα λαϊκά εισοδήματα, με το «έμπα» της νέας χρονιάς. Με το ξημέρωμα του νέου χρόνου θα αρχίσουν να τρέχουν οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα (που θα επιβαρύνουν τις τιμές στις βενζίνες και στο πετρέλαιο). Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, εισιτήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, κλπ. (που θα επιβάλουν οι ιδιωτικές και κρατικές ή ημικρατικές επιχειρήσεις) καθώς και οι αυξήσεις των φόρων για τη μικρή ακίνητη περιουσία μαζί με την αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων. Τα «βάρη» τόσο των ανατιμήσεων όσο και της αύξησης της φορολογίας θα κληθούν να τα σηκώσουν και πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά. Οσο για το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση επιφυλάσσει πρόσθετα δώρα, όπως η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και άλλες προκλητικές φοροελαφρύνσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν τα νέα μέτρα του 2008, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχα προηγούμενα, με γνώμονα τα διάφορα «προγράμματα σταθερότητας» που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

  • Από την 1η Γενάρη του 2008 ισχύουν οι αυξημένοι ειδικοί φόροι στα καύσιμα (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης) φορτώνοντας τη λαϊκή κατανάλωση με επιπλέον 520 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά αύξηση. Για το 2009 ήδη έχουν προγραμματίσει και μια ακόμη (την 4η) στο όνομα της σύγκλισης με τη φορολογική πολιτική της ΕΕ... Σε αυτό το πλαίσιο η σούπερ αμόλυβδη (πάνω από 96,5 οκτάνια) από την 1η Γενάρη του 2008 θα επιβαρύνεται με 349 ευρώ στο χιλιόλιτρο (από 338 ευρώ το 2007). Οπως προκύπτει, η φοροαφαίμαξη αυξάνει με 11 λεπτά ανά λίτρο, πάνω στο οποίο προστίθεται και το επιπλέον ποσό ΦΠΑ (19%), συνολικά δηλαδή επιβαρύνεται με περισσότερα από 13 λεπτά στο λίτρο ανεξάρτητα από την όποια τιμή πώλησης στα πρατήρια.
  • Πρόσθετους φόρους εκατομμυρίων ευρώ θα συγκεντρώσουν και από την εφαρμογή του λεγόμενου ενιαίου τέλους ακινήτων. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν στα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών με βάση τα οποία θα στείλουν τη λυπητερή σε πάνω από 1,5 εκατ. αποδέκτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα που για το 2007 είχαν απομείνει να πληρώνουν ΦΜΑΠ ήταν λιγότερα από 39.000 με συνολικό ποσό 84,4 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα) πλήρωσαν ΦΜΑΠ ύψους 123 εκατ. ευρώ, δηλαδή το συνολικό κονδύλι του (καταργημένου από το 2008) ΦΜΑΠ είναι πολύ χαμηλότερο από τα ποσά του ενιαίου τέλους ακινήτων. Μέσα στο 2008 το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει και μια ακόμη αύξηση πάνω στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο πλαίσιο της εξομοίωσής τους με τις εμπορικές τιμές.
  • Αμετάβλητο παραμένει το 2008 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (ξεκινά από 12.000 για τους άγαμους). Η μη τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου έρχεται να εξανεμίσει τις όποιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων ή ακόμη και να επιβαρύνει τα εισοδήματα που κινούνται γύρω από αυτό το όριο. Από την άμεση φορολογία (φυσικά πρόσωπα) το δημόσιο για το 2008 θα εισπράξει 10,85 δισ. ευρώ ή 720 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με το 2007. Αλλαγές προβλέπονται στο λεγόμενο κεντρικό φορολογικό συντελεστή (ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ) που διαμορφώνεται σε 27% (από 29% το 2007). Οι αλλαγές στους φοροσυντελεστές συμπαρασύρουν και τη μηνιαία παρακράτηση του φόρου. Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου η παρακράτηση υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό 1,5% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί από κάθε πηγή χωριστά.
Και νέο κύμα ανατιμήσεων

Εκτός από τις άμεσες επιβαρύνσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στα λαϊκά εισοδήματα (με τις αυξήσεις των φόρων στα υγρά καύσιμα, στην ακίνητη περιουσία ή τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας), υπάρχουν και οι έμμεσες. Για παράδειγμα, με δεδομένο ότι χτες - 31 του Δεκέμβρη - έληξε η «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ για το «πάγωμα των τιμών», είναι βέβαιο πως μέσα στο Γενάρη οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Επίσης, μέχρι το τέλος Γενάρη θα περάσουν στη λαϊκή κατανάλωση και οι αυξήσεις των δημοτικών φόρων και τελών (που αποφάσισαν οι ΟΤΑ πριν τη λήξη του 2007), ενώ είναι θέμα χρόνου η έγκριση από την κυβέρνηση νέων αυξήσεων στα τιμολόγια:

  • των μέσων μαζικής μεταφοράς (εισιτήρια αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ταξί, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ κλπ.)
  • του ΟΤΕ (σταθερή τηλεφωνία)
  • της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Είναι ολοφάνερο πως με τις αυξήσεις αυτές - που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που προηγήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 - η κυβέρνηση παίρνει πίσω πολύ περισσότερα από αυτά που θα δώσουν (το κράτος και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις) στους εργαζόμενους με τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέσω της εισοδηματικής πολιτικής του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ