Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «νέα γενιά» των Αμερικανών αστέγων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους Αμερικανούς, που χάνουν το σπίτι τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες, παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Στη χειρότερη εκδοχή αυτής της κρίσης που πλήττει την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ βρίσκουμε το νέο κύμα αστέγων στις μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον, το Λος Αντζελες.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο Ρόιτερς σε τηλεγράφημα της 25ης Δεκέμβρη αναφέρει ότι στο «κάμπινγκ» όπου διέμεναν προ δύο μηνών 20 άστεγοι, τώρα στριμώχνονται πάνω από 200 άνθρωποι που βρέθηκαν (κυριολεκτικά) στο δρόμο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το πρακτορείο, μάλιστα, συσχετίζει τη σημερινή κατάσταση με την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ λίγο πριν τη «Μεγάλη Υφεση» που διήρκεσε από το 1929 έως το 1932.

Το χειρότερο είναι ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, από την κρίση στα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα (subprimes) αναμένεται να μείνουν στο δρόμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια 500.000 άνθρωποι. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 1,7% του συνόλου των στεγαστικών δανείων, από 1% την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «RealtyTrac», εταιρείας που ειδικεύεται στην πώληση κατασχεμένων ακινήτων, περισσότερο από το 20% των κατασχέσεων αφορούν κατοικίες που έχουν αγοραστεί με σκοπό να ενοικιαστούν σε τρίτους. Οταν οι ιδιοκτήτες χάνουν τα ακίνητά τους, οι ενοικιαστές μένουν στο δρόμο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση.

Πώς, όμως, χιλιάδες νοικοκυριά έφτασαν στη θέση αυτή; Τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ άνθησε η χορήγηση στεγαστικών δανείων σε δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, τα οποία τα χορηγούσαν οι τράπεζες βάζοντας «χαράτσι» υψηλών επιτοκίων. Οπως καταγγέλλουν δανειολήπτες στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, πολλοί υπέγραψαν τις συμβάσεις χορήγησης στεγαστικού χωρίς να γνωρίζουν με τι κόστος ακριβώς επιβαρύνονται και χωρίς οι τράπεζες να ελέγξουν εάν είναι σε θέση να αποπληρώσουν το δάνειο που αναλαμβάνουν.

Το πρόβλημα επιτείνεται από τη διαρκή πτώση των τιμών των ακινήτων, αφού οι δανειολήπτες που προσπαθούν να πάρουν νέα δάνεια για να πληρώσουν τα πρώτα διαπιστώνουν ότι η τιμή του σπιτιού τους πέφτει (έως 20%) και δεν μπορούν να βάλουν νέα υποθήκη. Στην πτώση των τιμών προστίθεται και η άνοδος των επιτοκίων και έτσι δημιουργείται το καταστροφικό «κοκτέιλ» που οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον τους πρώτους μήνες του 2007 τα κυμαινόμενα επιτόκια εκτοξεύτηκαν από το 9% στο 18% δίνοντας τη «χαριστική» βολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «κοράκια» καραδοκούν για να πάρουν τα σπίτια του λαού (2015-11-03 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ το Μάρτη (2008-05-28 00:00:00.0)
Με σταθερά, κυμαινόμενα και ...περίεργα επιτόκια (1998-06-28 00:00:00.0)
Πληθώρα στεγαστικών δανείων, αλλά για ποιους... (1998-06-28 00:00:00.0)
Απομακρύνουν το όνειρο της απόκτησης κατοικίας (1998-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ