Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ το Μάρτη

Ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ τα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες τον προηγούμενο Μάρτη, επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας για δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι - και επίσημα - υπερχρεωμένες. Τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν ήδη το 45% του ΑΕΠ της χώρας. Η τραπεζική υπερχρέωση, η οποία σήμερα εξελίσσεται σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αποτελεί το απότοκο της πολιτικής «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος αφ' ενός και των διαχρονικών πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες, οι οποίοι κυριολεκτικά παρέδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα νύχια της τραπεζικής τοκογλυφίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του προηγούμενου Μάρτη, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις τράπεζες από:

  • Στεγαστικά δάνεια ανήλθε στα 71,7 δισ. ευρώ (αύξηση 19% συγκριτικά με πέρσι).
  • Καταναλωτικά δάνεια έφτασε τα 33,4 δισ. ευρώ (αύξηση 23,5% συγκριτικά με το Μάρτη του 2007).

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρουσίασε κάμψη και τους τρεις μήνες του 2008, περί τις 3 εκατοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίπεδα ζήτησης του 2007. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην εκτίναξη των τιμών των νέων οικοδομών, όπου είναι αισθητά τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας, όσο και στην άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων. Αντίθετα, παρά την επιτοκιακή άνοδο, ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων, σε σχέση με το 2007, εμφανίζει - έστω και μικρή - άνοδο. Και ασφαλώς η χορήγηση καταναλωτικών δανείων με επιτόκια που κυμαίνονται στο 17-18% αποτελεί μια από τις πιο ειδεχθείς πράξεις τοκογλυφίας.

Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι ότι μια μείωση στο άμεσο μέλλον των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας - εξέλιξη η οποία ομολογείται σήμερα από όλους - θα πλήξει πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα, καθώς η μείωση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης θα οδηγήσει σε παραπέρα αύξηση της ανεργίας και μείωση του εισοδήματός τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων - τα οποία ήδη βρίσκονται σε τροχιά ανόδου - αναμένεται να δημιουργήσουν επιπρόσθετες δυσκολίες, στα και σήμερα θεωρούμενα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων. Το επόμενο βήμα, βέβαια, είναι το σημείωμα από την τράπεζα ότι αν ο δανειολήπτης δεν προσέλθει εντός μιας ορισμένης ημερομηνίας να προβεί στην εξόφληση της οφειλής, η τελευταία θα βρεθεί στη ...δυσάρεστη θέση να ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ερχεται δηλαδή η ώρα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ