Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Προκλητικός εμπαιγμός των εργαζομένων

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να... αποδείξουν ποιος «προστατεύει» καλύτερα το λαό από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. «Μέτρα» προαναγγέλλει η ΝΔ, τήρηση της νομοθεσίας του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού ζητά το ΠΑΣΟΚ

Με πυροτεχνήματα και επανάληψη εξαγγελιών για ρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα κατά της ακρίβειας - που κατατρώει τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα - προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αμβλύνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων τόσο για τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις όσο και για το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που - ξεχνώντας την «άνθηση» της ακρίβειας και των ημερών του - εισηγείται τώρα στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα όχι απλά για τη συγκράτηση, αλλά για τη ...μείωση των τιμών!

Στο φόντο της ολοφάνερης προσπάθειάς της να ξεμπερδεύει με την υπόθεση του μολυσμένου ηλιέλαιου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την εφαρμογή ορισμένων ακόμα βαρύγδουπων ρυθμίσεων - από το περίφημο πακέτο των «41 μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας» - όπως:

  • Η γνωστοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης των εκπτώσεων και των παροχών που δίνουν στα σούπερ μάρκετ οι προμηθευτές τους.
  • Η δημοσιοποίηση ονομάτων επιχειρήσεων που πουλάνε με «υπερβολικό κέρδος».
  • Η καθιέρωση δίγραμμης επιταγής για κάθε συναλλαγή πάνω από 1.000 ευρώ.
  • Η αναγραφή σε κάθε συσκευασία της τιμής του προϊόντος.
  • Η υποχρέωση των πολυεθνικών να γνωστοποιούν τις τιμές χονδρικής που ισχύουν σε άλλες χώρες.
  • Η αναγραφή των τιμών των αγροτικών προϊόντων στα τριπλότυπα αποστολής.
  • Η σύσταση μεικτών κλιμακίων ελέγχων από τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης - Οικονομικών) και τις νομαρχίες.
  • Η σύσταση μητρώου παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Είναι φανερό ότι όπως και τα άλλα μέτρα του «πακέτου», έτσι κι αυτά, ακόμα κι αν εφαρμοστούν στην πράξη καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική που απαιτείται για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι πράγματι θορυβημένη από τη διευρυνόμενη λαϊκή αγανάκτηση, ωστόσο, όπως παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» και ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών, το οποίο η κυβέρνηση δε σκοπεύει να θίξει, δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές. Ετσι, περιορίζεται σε λεονταρισμούς δοκιμασμένους και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, περί δημοσιοποίησης ονομάτων επιχειρήσεων, τιμών κλπ.

Μέρες ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, «ξαναζωντανεύουν» από την κυβέρνηση της ΝΔ, που έτσι κι αλλιώς κινείται απαρέγκλιτα στην πεπατημένη της πολιτικής, που πάνω απ' όλα βάζει τα επιχειρηματικά κέρδη. Ετσι, εξαντλεί τις ...παρεμβάσεις της στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων που είναι τα μεγάλα και μόνιμα θύματα της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και στο παρελθόν έκανε το ΠΑΣΟΚ - προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι άλλο πράγμα η κερδοσκοπία και άλλο τα κέρδη των μονοπωλίων. Οτι, δηλαδή, είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία χωρίς να θιγούν τα κέρδη. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και απενοχοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής που με συνέπεια υπηρετεί και διευκολύνει με κάθε τρόπο τα επιχειρηματικά κέρδη που προέρχονται από τη λεηλάτηση των λαϊκών εισοδημάτων και τις αδιάλειπτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις.

Αποκαλυπτική, άλλωστε των προθέσεων της απόλυτης άρνησης της κυβέρνησης για ουσιαστικούς ελέγχους στις τιμές είναι και η διατύπωση της ίδιας της έννοιας «υπερβολικό κέρδος», το οποίο υποτίθεται πως θέλει να ελέγξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική ρύθμιση, θα αναφέρεται: «Για τον προσδιορισμό του υπερβολικού κέρδους λαμβάνονται υπόψη το τίμημα της αγοράς, οι ειδικές δαπάνες του εμπορίου, βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, η απόδοση των ιδίων και των συνολικά απασχολούμενων κεφαλαίων, οι αναλογίες των γενικών δαπανών και των αποσβέσεων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων στους τόκους του κεφαλαίου, το ποσοστό επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κινδύνου, η αμοιβή της προσωπικής εργασίας επιχειρηματία, σε συνδυασμό με τις περιστάσεις και τη γενική κατάσταση της αγοράς και κάθε άλλο σχετικό με το ασκούμενο εμπόριο, βιομηχανία ή βιοτεχνία στοιχείο, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη και της τιμής αντικατάστασης». Σε μια εποχή, δηλαδή που οργιάζουν οι πληροφορίες για ποσοστά κέρδους, που για ορισμένα είδη -επιχειρήσεις είναι ακόμα και τριψήφια, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται - έστω για τους τύπους - να θέσει ένα ποσοστό... ανεκτού κέρδους, αλλά μέσα από έναν απίθανο και πολυεπίπεδο λογιστικό υπολογισμό, δίνει, εκ των προτέρων, τη δυνατότητα στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους να «μαγειρέψουν» τα λογιστικά τους με τέτοιο τρόπο, που οι όλο και πιο υπερβολικές τιμές τους να μη σχετίζονται με τα υπερβολικά κέρδη τους...

Το ΠΑΣΟΚ

Είναι «υπεύθυνος και ο πολίτης» για το θέμα της ακρίβειας, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, αποδίδοντας ταυτόχρονα την έξαρση του φαινομένου στην «αγορά, η οποία έχει πια ξεφύγει από τα νόμιμα όρια της λειτουργίας της»...

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, αφού αρχικά μετέθεσε τις ευθύνες για την ακρίβεια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση, σημειώνοντας διά στόματος του εκπροσώπου του ότι «κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Οι πολίτες είναι όλοι υπεύθυνοι», στη συνέχεια εντελώς υποκριτικά επιχείρησε να... πείσει, όπως υποστήριξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ότι η «άμεση παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων για την εφαρμογή της νομοθεσίας του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού» είναι το «κλειδί» που θα αντιμετωπίσει την «αισχοκέρδεια».

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «η λύση είναι μείωση τιμών εδώ και τώρα» και πρόσθεσε ότι «η μείωση τιμών δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων», σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «η πολιτική πρόταση για τη μείωση των τιμών των προϊόντων και τον κατευνασμό της ακρίβειας κινείται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού. Δε μιλάμε ούτε για διατιμήσεις, ούτε για ανώτατες τιμές»...

Την ίδια στιγμή ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει «πολύ γρήγορα στη δημιουργία ενός εθνικού καταναλωτικού δικτύου, (...) για να μπορέσει να υπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακάλυψαν «κοινό συμφέρον» λαού - βιομηχάνων! (2010-12-21 00:00:00.0)
Ενορχηστρωμένη απάτη (2008-06-08 00:00:00.0)
Κοροϊδία ...χωρίς μέτρο (2008-05-30 00:00:00.0)
«Ολοι αισχροκερδείς...» (2008-02-27 00:00:00.0)
Ανέξοδες φαμφάρες για δήθεν ελέγχους (2003-07-16 00:00:00.0)
Πόλεμος κερδών και όχι τιμών (1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ