Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολυτέλεια η απονομή δικαιοσύνης

Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο παραμένει το σημερινό απαρχαιωμένο σύστημα της υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν οι δικηγόροι, με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την απονομή της δικαιοσύνης και την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις στην κατάργηση της προδικαστικής απόφασης για τις αστικές διαφορές με την υφιστάμενη κατάσταση σήμερα στα δικαστήρια, καθώς και για το υπάρχον σύστημα τήρησης των πρακτικών της δίκης.

Με το νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση της προδικαστικής διαδικασίας για αστικές υποθέσεις (οικογενειακό δίκαιο, κληρονομικό, θέματα ιδιοκτησίας, αδικοπραξίες, εμπορικές υποθέσεις κλπ.) που εκδίδονται από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του νομοσχεδίου ο Β. Δημόπουλος, επικεφαλής της «Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας» (ΣΑΚΔΑ) και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, επισήμανε ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια με αποσπασματικό τρόπο να ρυθμιστούν βασικά θέματα απονομής της δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ αποδοκίμασε την προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δικαστηρίων, με το να περιορίζεται η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των λαϊκών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα. Η απονομή της δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους γίνεται πλέον πολυτέλεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για να προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια δεύτερου και τρίτου βαθμού, θα πρέπει να καταβάλει παράβολο 100.000 και 200.000. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος για μια αστική διαφορά 200.000 δραχμών, μόνο για το παράβολο θα πρέπει να καταβάλλει 200.000 δραχμές, κάτι που κάνει ασύμφορη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Β. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων. Με κενές θέσεις σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς, με την έλλειψη αιθουσών και δικαστικών κτιρίων και χωρίς μηχανογράφηση στις υπηρεσίες, δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Σχετικά, με τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσει τελικά ο θεσμός της εξώδικης επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, ο Β. Δημόπουλος τόνισε, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή η επίλυση των διαφορών.

Επίσης ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν κρυπτώ και παραβύστω στα μέσα του καλοκαιριού και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο νομοσχέδιο (2005-01-18 00:00:00.0)
Περιορίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων (2003-05-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα (2001-05-10 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην τροποποίηση του Κώδικα (2000-09-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το φορολογικό (2000-06-10 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η συνέλευση (1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ